Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Deze stroom noemen we gelijkstroom. Een omvormer is onderdeel van je zonnestroomsysteem en zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Dat is de bruikbare stroom die uit je stopcontact komt. Bij HalloStroom bieden wij twee verschillende merken omvormers aan: GoodWe en Enphase. Welke omvormer voor jou geschikt is, hangt er vanaf of jouw zonnestroomsysteem serie- of parallel geschakeld is. 

Serie- of parallelgeschakeld

Als je meerdere zonnepanelen op je dak hebt, dan moeten die met elkaar verbonden worden om zo alle opgewekte stroom te verzamelen. Dit noemen we ook wel ‘schakelen’. Je kunt panelen in serie of parallel schakelen. Bij serie geschakeld loopt de stroom via het ene naar het volgende zonnepaneel. Een centrale omvormer verzamelt dan van alle panelen de gecombineerde spanning. Bij een parallel geschakeld zonnestroomsysteem levert elk zonnepaneel stroom rechtstreeks aan de micro-omvormer. De omvormers van GoodWe worden aangeboden bij een seriegeschakeld zonnestroomsysteem. De Enphase micro-omvormers worden aangeboden bij een parallelgeschakeld zonnestroomsysteem.

1- of 3-fase omvormer

De keuze voor een 1- of 3-fase omvormer is afhankelijk van 2 dingen:

  1. Het aantal zonnepanelen dat wordt geplaatst
  • Het aantal zonnepanelen bepaalt in grote mate de capaciteit van de omvormer. Onder de 8 panelen wordt altijd een 1-fase omvormer gebruikt. Het maximale vermogen wat op 1-fase geleverd mag worden is 4.200 watt. Omgerekend kunnen daar maximaal 12 zonnepanelen op worden aangesloten.
  • De 3-fase omvormers zijn beschikbaar vanaf 4.000 watt (en werken met minimaal 8 zonnepanelen).  De keuze voor een 1-fase of 3-fase omvormer tussen de 8 en 12 panelen is daarom afhankelijk van hoe groot je hoofdaansluiting is.

2. Het vermogen van de hoofdaansluiting in je meterkast

  • In Nederland heeft een huis meestal één van de volgende hoofdaansluitingen: 1x35 ampère (vaak bij huizen voor 1990) of 3x25 ampère.
  • Een omvormer van boven de 4.000 watt (bv. 5.000 watt) kan niet aangesloten worden op een 3×25 ampère aansluiting. Waarom niet? Omdat elk van je drie groepen een zekering heeft van 25 ampère. De omvormer van de zonnepanelen heeft een eigen automaat nodig met een zekeringswaarde onder die 25A. Dat is dan maximaal 20A. Zou je het vermogen van de 5.000 watt omvormer delen door de netspanning in je huis (in Nederland standaard 230 Volt) dan kom je op 21,7 A. Dat is hoger dan die 20A, dus niet mogelijk. Bij 3x25 ampère is in principe een 3-fase omvormer de enige mogelijkheid als je meer dan 8 zonnepanelen plaatst. Er worden ook wel eens meerdere kleine omvormers geplaatst, maar dit is vaak duurder.

    Dus samengevat:

  • Tot 13 panelen volstaat een 1-fase omvormer
  • Vanaf 13 panelen is een 3-fase omvormer noodzakelijk
  • Tussen de 8 en 13 panelen ligt het aan de hoofdaansluiting in huis.

GoodWe

GoodWe is een toonaangevend strategisch denkende onderneming, die zich richt op onderzoek en productie van PV-omvormers en oplossingen voor energieopslag. De omvormers van GoodWe worden aangeboden bij een seriegeschakeld zonnestroomsysteem.

Eigenschappen van GoodWe omvormers:

  • Stil, elegant en compact design
  • Uitmuntende veiligheid & betrouwbaarheid
  • 30% lichter in vergelijking met soortgelijke omvormers
  • Prestaties zijn van wereldklasse
  • Zowel in 1-fase omvormer als 3-fase omvormer leverbaar
  • 1-5 kW producten hebben een omzettingsrendement van 97,9%
  • 4-20 kW 3-fasen omvormers hebben een omzettingsrendement van minimaal 98,2%
  • Ingebouwde DC-schakelaar

Enphase

Enphase is een wereldleider in slimme energietechnologie. Op dit moment gebruiken we de Enphase IQ8MC micro-omvormer. Deze wordt aangeboden bij een parallelgeschakeld zonnestroomsysteem. De Enphase micro-omvormers worden onder ieder zonnepaneel geplaatst, waardoor het systeem geen kabels met hoge spanning bevat. Onder ieder paneel wordt de gelijkstroom namelijk direct omgezet naar wisselstroom en daardoor blijven de spanningen laag. Daarnaast beschikt het Enphase-systeem over een ‘Rapid shutdown’ functie. In geval van nood, defecten of kabelbreuken wordt het systeem volledig uitgeschakeld.

Een regulier zonnepanelensysteem wordt altijd aangesloten op één centrale string omvormer. Deze wordt (bijna) altijd in je huis geplaatst en vaak ook zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Dat betekent dat deze vaak in slaapkamers of op zolder geplaatst worden; een plek die niet voor iedereen even handig uitkomt.