Menu
8,5
Terug

Stap 2: technische schouw

Om er zeker van te zijn dat alles volledig in orde is voor de zonnepanelen, komt één van onze installateurs langs voor een technische schouw. Hij bekijkt hoe het systeem het beste bij je geplaatst kan worden. Dit bezoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.


Dit wordt er besproken tijdens de technische schouw

Passen alle systemen op het dak
De installateur kijkt hoeveel panelen er op het dak passen en controleert of het eerder besproken legplan haalbaar is. Is er ruimte voor een extra paneel? Dan kun je dit samen met de installateur overleggen en bespreken waar op het dak de panelen komen.


Wat is de staat van het dak
Ieder dak is uniek. Vandaar dat we bij ieder bezoek na willen gaan hoe we het mooist, veiligst en handigst het zonnesysteem aan kunnen leggen.
Op platte daken maken we gebruik van ballast, zodat de panelen ook tijdens een storm niet verschuiven. De installateur zal tijdens dit bezoek controleren of het dak dit extra gewicht aankan en er geen kans op lekkage bestaat. Ook bij schuine daken zullen we nagaan of het in goede conditie is en er niks tijdens de installatie beschadigd kan raken.


Hoe toegankelijk is het dak?
De installateurs kunnen op verschillende manieren het dak betreden. Het kan soms zijn dat het dak moeilijk toegankelijk is. De installateurs zullen dan extra voorzorgsmaatregelen moeten treffen om veilig te kunnen installeren. In zulke gevallen kan er meerwerk gerekend worden om de installatie van de panelen alsnog mogelijk te maken. Uiteraard worden deze kosten uitgebreid met je besproken.

Wat is de beste locatie voor de omvormer?
De zonnepanelen worden via een kabel aangesloten op de omvormer. Deze omvormer maakt energie geschikt voor de meterkast. De omvormer heeft het formaat van een kleine schoenendoos (ongeveer 30 bij 40 centimeter) en is dus ook goed aan te sluiten in kleinere ruimtes.

De omvormer bevindt zich bij voorkeur in de woning en zo dicht mogelijk bij de panelen. De installateur gaat op zoek naar de beste plek. Vanaf daar zal er een verbinding worden gemaakt met de groepenkast.

Hoe kan de omvormer worden aangesloten op de groepenkast?

In de meeste gevallen leggen onze installateurs een kabel van de omvormer naar de groepenkast. Deze route gaat binnendoor of buitenom. Deze kabel wordt daarna aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Is er geen groep beschikbaar of kan er geen nieuwe groep bijgeplaatst worden? In dat geval kan de kabel worden aangesloten op een extern groepenkastje (ca. 15 bij 15 cm), wat apart gemonteerd wordt op de meterkast.

Daarnaast kunnen de installateurs eventueel gebruik maken van een pv-verdeler. Staat jouw wasmachine of droger als enige apparaat op een groep? Door een apart verbindingsstuk te plaatsen tussen de wasmachine en het stopcontact, kan de omvormer eenvoudig worden verbonden met de meterkast.

Hoe lopen de kabels vanaf het dak naar de groepenkast?
Het liefst maakt de installateur de kabelroute zo kort mogelijk. Tijdens de technische schouw gaat de installateur dan ook op zoek naar een handige route, zodat je thuis zo min mogelijk merkt van de zonnepanelen.

Wanneer neemt HalloStroom (na de schouw) weer contact met mij op?
Alle informatie die tijdens de technische schouw besproken is, wordt verwerkt in de overeenkomst. Binnen twee weken nemen we weer contact met je op. Eventuele wijzigingen aan de overeenkomst worden dan uitgebreid besproken. Ga je hiermee akkoord? Dan zal er een aangepaste overeenkomst opgestuurd worden en plannen we een installatiedatum.