Menu
8,5
Terug

Stap 3: de installatie

Op de afgesproken dag worden de panelen op het dak gemonteerd, wordt de omvormer geplaatst en wordt het zonnestroomsysteem aangesloten op de meterkast. Alles wordt uitgevoerd volgens de afspraken die zijn gemaakt tijdens de technische schouw(stap 2).


Verloop van de installatiedag:

  1. Het installatieteam komt omstreeks het streeftijdstip aan.
  2. De installateurs bespreken samen met je hoe het systeem eruit komt te zien. Onderstaande punten worden met je afgesproken: de veiligheidsmaatregelen van de monteurs, de locatie van de omvormer en de verschillende kabelroutes.
  3. De zonnepanelen worden op het dak gemonteerd. Tegelijkertijd wordt alle elektra aangelegd voor de zonnepanelen.
  4. De monitoring wordt geïnstalleerd en aangesloten op het internet
  5. De monteur geeft uitleg over het systeem. Hij vult samen met jou het opleveringsdocument in en als alles conform wens is, onderteken je het document.
    TIP: onderteken dit formulier pas nadat je alles met de installateur hebt bekeken en wanneer je echt tevreden bent. Is er iets waar je nog niet tevreden over bent? Dan kunnen de installateurs op dat moment altijd nog iets aanpassen. Kunnen ze dat niet, dan kan je dit alsnog vermelden op de opleveringsverklaring.


Wat kan je vooraf doen voor een voorspoedig verloop van de installatie?

  1. Maak ruimte vrij rondom de kabelroutes, meterkast en de toekomstige plek van de omvormer
  2. Zoek van te voren het wachtwoord van jouw internetverbinding op. Zo kunnen de installateurs de omvormer sneller aansluiten op het internet
  3. Heb je dakpannen? Wil je dan zorgen voor reservepannen? Mocht een pan onverhoopt kapotgaan, dan kan die gelijk vervangen worden


Meterkast
De opgewekte stroom wordt door de omvormer omgezet naar bruikbare energie. Deze bruikbare energie gaat via de energiekabels naar de meterkast. Om aan alle veiligheidsvoorschriften te voldoen installeren de monteurs een aardlekautomaat bij de groepenkast. Dit is een combinatie van een aardlekschakelaar en een aparte groep in een. Dit zorgt ervoor dat er een gescheiden systeem wordt gecreëerd in je stoppenkast. Mocht er dus ergens in het huis een storing zijn, dan blijft je zonnepanelen systeem gewoon doorgaan met opwekken.

Vanaf dit moment heb jij je eigen werkend zonnepanelen systeem thuis.