Menu
8,5

December kan al duur genoeg zijn, maar met deze tips bespaar je sowieso (op je energierekening)!

1. Laat de zon overdag binnen

Er is een reden waarom je kat/hond/ander huisdier graag een dutje doet in de zon: de zon is een fantastische bron van gratis warmte. Doe ‘s winters je gordijnen open en maak gebruik van het broeikaseffect dat ontstaat: de zon verwarmt je huis op natuurlijke wijze!

2. Ga tweedehands!

Lang niet alles wat je koopt hoeft nieuw uit de winkel te komen. Ga voor kerstcadeautjes eens naar een tweedehandswinkel, kijk op Marktplaats of struin sites als Vinted af. Op sociale media zijn ook pagina’s waar mensen soms gratis iets aanbieden waar ze graag vanaf willen, of iets willen ruilen. Goed voor je portemonnee én het milieu. (En wedden dat jij de meest originele cadeautjes geeft?)


Thuis vuur

Houd tocht buiten: daarmee bespaar je zo 60 euro per jaar!

3. Elimineer tocht

Je huis tochtvrij maken is in de meeste gevallen eenvoudig, effectief en relatief goedkoop. Tochtstrippen betalen zichzelf meestal binnen een jaar terug in energiebesparingen. Gebruik kit voor scheuren en kieren tussen bijvoorbeeld deur- en raamkozijnen. Zo houd je die gure decemberwind buiten.

Het dichtmaken van alle naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap scheelt zo’n 70 m3 gas per jaar. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van €60!

4. Laat de lucht circuleren

Iedereen weet dat plafondventilatoren een geweldige manier zijn om koel te blijven in de zomer, maar wist je dat ze je ook in de winter warm kunnen houden?

Normaal gesproken draaien plafondventilatoren tegen de klok in, waardoor de lucht naar beneden wordt geduwd en het gevoel van koelte ontstaat. De meeste plafondventilatoren hebben echter ook een omgekeerde stand waarmee ze met de klok mee kunnen draaien. Zo produceren ze een opwaartse luchtstroom en kunnen ze de warme lucht die zich bij je plafond verzamelt, naar de rest van de kamer verplaatsen. Hallo warmte!

Winter led

Led lampjes zijn 8 keer zuiniger dan gloeilampjes!

5. Led’s light it up

Bij kerst hoort kerstverlichting. Bijna niets zo gezellig als een boom of een straat vol lichtjes. Wist je dat je met ledverlichting in plaats van ouderwetse gloeilampjes veel energie bespaart? Een snoer met ledlampjes is 8 keer zo zuinig als eentje met gloeilampjes. En als je dan toch bezig bent: doe meteen een rondje door de rest van je huis en vervang oude (gloei)lampen voor led.

Bonustip: huur zonnepanelen!

De winter is een ideaal seizoen om je op zonnepanelen te oriënteren. Kies je in de winter voor zonnepanelen, dan liggen ze in de lente, wanneer de zon begint te schijnen, op je dak. Met zonnepanelen bespaar je direct op je energierekening. Ben je wel benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dak? Doen dan onze dakcheck en je ziet meteen hoeveel jij bespaart per maand.

Natuurlijk kun je deze tips het hele jaar door toepassen. Zo bespaar je op een simpele manier op je energierekening. Blijf lekker warm!

Nog geen zonnepanelen? Doe dan de dakcheck!