Hoor jij bij de 25% Nederlanders met slaapproblemen? Dan zou het best kunnen dat je je in de ochtend minder energiek voelt dan je zou willen. Met deze 5 tips help je je lijf een handje.
De snooze-functie van je wekker líjkt misschien een uitvinding, maar het laatste half uurtje van je nachtrust doorbrengen in wat onderzoekers ‘gefragmenteerde slaap’ noemen, heeft invloed op je functioneren overdag.
Snoozen kan namelijk je REM-slaap verstoren: de slaapfase waarin je droomt en gebeurtenissen van de dag ervoor verwerkt. Zet je je wekker een half uurtje vroeger zodat je nog even kunt snoozen, dan ontneem je je lijf dus in werkelijkheid de kans om 30 minuten langer de emoties en ervaringen van overdag te verwerken.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die snoozen moeier zijn dan mensen die niet snoozen. Niet meer doen dus!
Tijdens je REM-slaap verslappen je spieren. Letterlijk. Dit noemen we atonie. Door je spieren wanneer je wakker wordt meteen te reactiveren, sta je al direct met 1-0 voor.
Rek je lekker uit en doe desnoods wat stretch-oefeningen. Er zijn er genoeg te vinden op het internet. Wil je helemaal next-level wakker worden? Doe dan wat yoga. Onderzoek wijst uit dat slechts 25 minuten yoga je energieniveau een boost geeft en je brein stimuleert wakker te worden. Wie heeft het nog over koffie?
Ga in de ochtend al lekker naar buiten: daglicht is goed voor je energieniveau
Afhankelijk van het jaargetijde waarin we zitten, zal het niet altijd even aanlokkelijk zijn om naar buiten te gaan. Toch raden we je aan er in de ochtend even op uit te trekken. Want daglicht is niet alleen goed voor je zonnepanelen, het doet jou ook een heleboel wonderen.
Daglicht verhoogt namelijk de serotoninespiegel in je lijf. Serotonine is een stofje dat we ook wel het gelukshormoon noemen. Serotonine zorgt ervoor dat we ons positief voelen en er zin in hebben. Hallo daglicht!
Zonder zuurstof geen leven, dus haal nog maar eens diep adem. Diep ademen helpt je lijf het zuurstof in het bloed te verhogen. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je je wakkerder voelt.
Lange, diepe ademhalingen helpen je trouwens ook nog eens om spanning en stress los te laten. Als je daar geen energie van krijgt, weten wij het ook niet meer.
Wist je dat 85% van de Nederlanders te weinig water drinkt? Wanneer je lichaam is uitgedroogd, voelt je lijf moe. Moeheid is zelfs een van de eerste tekenen van een vochttekort.
Begin de dag eens met een glas water (naast je kopje koffie, bijvoorbeeld), dan weet je zeker dat je vochtniveau weer op peil is.
Wij zijn benieuwd of je deze tips gaat inzetten voor een meer energieke ochtend.
Ben jij al hartstikke energiek, maar je huis nog niet? Dan zijn zonnepanelen misschien wel een optie voor je. Check hieronder of je dak geschikt is.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.