We krijgen zo nu en dan vragen over kleurverschillen die ontstaan in zonnepanelen. Meestal ingegeven door onzekerheid over de invloed op het rendement. Maar soms ook vanuit een esthetisch oogpunt. We leggen je graag uit hoe zonnepanelen worden geproduceerd en welke zekerheden je hebt.
Zonnepanelen bestaan uit natuurlijke materialen. De zonnecellen die zorgen voor het opwekken van energie zijn bijvoorbeeld van silicium. Dat stofje wordt onder extreme hitte gewonnen uit zand. Van de grondstof worden eerst blokken gemaakt en daarvan worden hele dunne plakken gesneden. Elk plakje bestaat uit een unieke combinatie van moleculen, geen zonnecel is hetzelfde. Die cellen worden uiteindelijk gelamineerd en in een frame geplaatst. En hallo, een zonnepaneel.
Ieder zonnepaneel wordt uitgebreid getest op opbrengst en weersbestendigheid. Het paneel wordt blootgesteld aan hele hevige regenbuien en temperaturen van -15 tot + 50 graden. Zo weten we zeker dat je zonnepaneel geschikt is voor duurzaam gebruik. Toch kunnen we niet alles testen. En ieder natuurproduct is uiteindelijk gevoelig voor de omstandigheden waarin het wordt gebruikt. Zonnepanelen moeten bijvoorbeeld altijd even wennen aan het buiten zijn. Een gevolg daarvan is dat de kleur van zonnecellen kan veranderen tijdens de eerste maanden. Zwarte zonnepanelen verkleuren in enkele gevallen. Doordat iedere cel anders is, ontstaan er soms kleurverschillen op een paneel of tussen verschillende panelen. Het zwart wordt simpelweg iets minder zwart. In de meeste gevallen trekken deze verkleuringen vanzelf weer weg. Af en toe is het blijvend.
Het is belangrijk om te weten dat de verkleuring geen invloed heeft op het rendement van je zonnepanelen. De cellen leveren net zoveel energie op als daarvoor. Het is hooguit een esthetische kwestie. Ga dus niet aan de slag met water en spons of zelfs met reinigingsmiddelen. Schoonmaakmiddelen zijn overigens nooit een goed idee voor zonnepanelen. Daar kunnen de natuurlijke materialen weer slecht op reageren.
Kleurverschil is kortom geen probleem. Twijfel je toch? Neem een paar foto’s en bel gerust even op. We kijken graag met je mee, ook naar de opbrengst van je zonnepanelen.
Heb je vragen over zaken als delaminatie, interne corrosie, hotspots of barsten, die wel kunnen zorgen voor problemen? Laat het ons dan weten.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.