Menu
6,8

Update: maart 2022

Salderen met de salderingsregeling: waarschijnlijk heb je er nog niet eerder van gehoord voordat je aan zonnepanelen begon (te denken). In dit blog leggen wij je uit wat de salderingsregeling is en hoe je ervan profiteert.

Wat is salderen met de salderingsregeling?

De salderingsregeling is fijn voor wie zonnepanelen heeft. De regeling betekent dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Je krijgt daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van je energieleverancier. De stroom die je levert, mag je dus wegstrepen (salderen) tegenover de stroom die je verbruikt. Dit mag het hele jaar door: zowel in de zomer als in de winter. Yes!

Maar let op: er zit een maximum aan de salderingsregeling. Wanneer je in totaal meer teruglevert dan verbruikt, krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je levert. Die vergoeding ligt tussen de 3 en 12 cent per kWH, afhankelijk van jouw energieleverancier.

Salderen 1

Wat bespaar jij met salderen?

Afbouwen salderingsregeling?

Inmiddels is bekend dat het kabinet de salderingsregeling vanaf 2024 wil afbouwen, maar de laatste jaren is deze datum vaak verder naar de toekomst geschoven. Er is een grote kans dat de overheid flink gaat investeren in het net, zodat meer mensen overgaan op duurzame energie.

Wie nu voor zonnepanelen huren kiest, kan nog volledig profiteren van de salderingsregeling. Dat betekent dat je 100% vergoed krijgt van de (teveel) geleverde stroom. Het maakt niet uit of je zonnepanelen huurt of koopt. En mocht de overheid ooit besluiten om de salderingsregeling af te bouwen, dan zijn er ook al accu’s beschikbaar zodat je je stroom zelf kunt opslaan. Zo ben je écht je eigen kleine energiecentrale!

Blijven zonnepanelen een goede investering?

Ja! Hoe eerder je kiest voor zonnepanelen, hoe eerder je kunt gaan salderen. Daarnaast stijgen de energieprijzen flink, en dat lijkt nog wel even door te gaan. Met zonnepanelen huren wek je jouw eigen energie op en betaal je niet of nauwelijks aan je energiemaatschappij, afhankelijk van de hoeveelheid die je opwekt. De vaste kosten blijf je wel betalen aan je energie leverancier. Je bespaart dus direct.


Salderen 2

Salderingsregeling: dit is wat je moet weten

Wat moet ik nog meer weten over de salderingsregeling?

Er gelden nog wel wat (aanvullende) regels wanneer je gebruik wilt maken van de salderingsregeling:

  • Je moet aangemeld zijn bij Energieleveren.nl
  • Je bent een kleingebruiker. Dat betekent dat je een aansluiting hebt van maximaal 3x80 ampère. Als je een huishouden bent, dan val je daar gewoon onder.
  • Je energieleverancier saldeert over elk contractjaar (dus niet elk kalenderjaar)
  • Terugleveren kan met een slimme meter of een digitale meter. Je checkt hier of je meter geschikt is.


Denk je na over het huren van zonnepanelen en wil je weten of je dak geschikt is? Doe onze dakcheck!


Wat ga jij besparen?