De salderingsregeling die jouw energiekosten beïnvloedt, verdwijnt per 1 januari 2027 volledig. Dit betekent dat je de opgewekte stroom die je teruglevert aan het net, vanaf 2027 niet meer volledig kunt verrekenen met je verbruik. Geen zorgen, zonnepanelen blijven een slimme investering! Hieronder leggen we, aan hand van een aantal veelgestelde vragen uit wat salderen is en wat deze regeling voor jou betekent.
De salderingsregeling in Nederland stelt je als huiseigenaar met zonnepanelen in staat om de energie die je teruglevert aan het net te verrekenen met je verbruik. Hierdoor betaal je alleen voor het netto stroomverbruik. Het netto stroomverbruik is het verschil tussen de hoeveelheid stroom die je van het net afneemt en de hoeveelheid stroom die je zelf teruglevert.
Salderen is het verrekenen van gekochte stroom met teruggeleverde stroom. Zonnepanelen produceren soms meer energie dan je verbruikt, bijvoorbeeld als je overdag niet thuis bent. De overtollige stroom wordt dan teruggestuurd naar het energienet. Op andere momenten, zoals 's avonds, verbruik je meer stroom dan je zonnepanelen produceren en levert het energienet stroom aan jou.
Je energieleverancier houdt nauwkeurig bij hoeveel stroom je verbruikt en teruglevert. Dankzij de salderingsregeling kun je de teruggeleverde stroom verrekenen met de stroom die je hebt gekocht. Hierdoor betaal je alleen voor de stroom die overblijft na het salderen, wat niet alleen je stroomkosten verlaagt, maar ook je energiebelasting en BTW.
Je kunt niet meer salderen dan de stroom die je energieleverancier aan jou heeft geleverd. Dit wordt de salderingsgrens genoemd. Voor alle stroom die je boven de salderingsgrens teruglevert aan het net, krijg je een zogeheten terugleververgoeding. De vergoeding voor salderen is doorgaans gelijk aan de inkoopprijs van elektriciteit, maar kan variëren per energieleverancier en contract.
Stel dat je energieleverancier je in een jaar 3.000 kWh stroom heeft geleverd. Je zonnepanelen produceren dat jaar 4.000 kWh. Je komt dus 1.000 kWh boven de salderingsgrens uit. Voor de extra 1.000 kWh die je teruglevert, ontvang je een terugleververgoeding.
Als je verwacht meer stroom terug te leveren aan het energienet dan je verbruikt, let dan bij het kiezen van een energieleverancier extra goed op de hoogte van de terugleververgoeding. Het voordeel van HalloStroom: wij bieden als een van de weinigen in Nederland energie aan tegen inkoopprijzen. We rekenen geen vreemde, onduidelijke terugleververgoedingen!
Met het vervallen van de salderingsregeling vervalt de verrekening van je stroomverbruik. Dit kan invloed hebben op de financiële voordelen van zonnepanelen. Daarnaast kunnen er nieuwe kosten ontstaan, zoals een terugleverboete, wanneer je meer stroom teruglevert aan het net dan wat je energieleverancier toestaat. Dit wordt door sommige leveranciers ingevoerd om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Deze maatregel kan per energieleverancier verschillen en is afhankelijk van nieuwe beleidsmaatregelen of veranderingen in de energiecontracten. Dit betekent dat je goed moet nadenken over je energieverbruik en de mogelijkheden om je opgewekte stroom goed te benutten.
Met de juiste oplossingen, zoals zonnepanelen huren en het gebruik van een thuisbatterijen, kun je ook na 2027 blijven profiteren van je opgewekte energie. Thuisbatterijen stellen je in staat om zelf je opgewekte stroom op te slaan en te gebruiken wanneer je dat nodig hebt. Daarnaast kun je met een dynamisch energiecontract slim inspelen op fluctuaties in energieprijzen, zodat je altijd het maximale uit je energie haalt.
Bij HalloStroom helpen we je graag om je voor te bereiden op de toekomst en samen de stap te zetten naar duurzamer en voordeliger energieverbruik. Ontdek hoeveel je kunt besparen met onze bespaarcheck en zet de eerste stap naar slimmer energieverbruik. Neem contact met ons op om samen met een specialist de mogelijkheden te verkennen.
* Er zijn regelmatig discussies en ontwikkelingen rondom dit thema. Houd actuele ontwikkelingen daarom goed in de gaten om te zien welke gevolgen dit heeft voor jouw situatie.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.