Het aantal zonnepanelen in Nederland groeit. En dat is niet voor niets. De combinatie van duurzame energie en een lagere energierekening is simpelweg in ieders voordeel. Toch hoor je zo nu en dan dat er ook nadelen aan zonnepanelen kleven. Elk voordeel heb z’n nadeel, zullen we maar zeggen. Maar wat is onzin en wat is waar? Fact checking 3.0, je zou er gestoord van worden.
Een ding is duidelijk: zonnepanelen of PV-systemen kunnen, wanneer je ze niet goed installeert, storingen veroorzaken. Je merkt dit dan bijvoorbeeld thuis in je WiFi-signaal of de ontvangst van je tv. Je kunt dit trouwens prima voorkomen door je, net als onze eigen installateurs, te houden aan de volgende tips:
We lezen ook in de media dat gebrekkige zonnepaneelinstallaties "ernstige storingen" binnen het communicatienetwerk C2000 van de politie, brandweer en ambulance kunnen veroorzaken. In dit geval gaat het om grote commerciële installaties die op minder dan 100 meter van een C2000 zendmast geplaatst zijn. Het Agentschap Telecom, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is bezig met een onderzoek.
Onze leveranciers staan al een aantal jaar in nauw contact met het Agentschap om medewerking te verlenen aan de diverse onderzoeken die worden uitgevoerd. Zaken die nu in het nieuws komen, krijgen logischerwijs aandacht, maar er is al lange tijd veel focus op dit onderwerp. Er wordt door de verschillende marktpartijen pro-actief gewerkt aan oplossingen. Huiseigenaren hoeven dus niet te vrezen voor vervelende situaties.
Mocht je toch vragen hebben of storingen ervaren, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag bij het vinden van de oorzaak en de oplossing.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.