Huur je zonnepanelen? Of denk je daarover na? Slimme keus, want je bespaart direct op je energierekening. Om die besparing ook direct terug te zien op je energierekening, kan het slim zijn om het maandelijkse voorschotbedrag te verlagen bij je energieleverancier. Of dat echt slim is en hoe je dat dan doet, lees je in deze blog.
Energieleveranciers weten nooit precies hoeveel je gaat verbruiken in een jaar. Daarom berekenen ze je termijnbedrag op basis van historisch verbruik. Ze kijken naar wat er gemiddeld de afgelopen jaren is verbruikt in de woning.
Energieleveranciers houden daarbij (helaas) geen rekening met bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, een nieuwe elektrische auto, een airco of de plaatsing van zonnepanelen. Dat kan ervoor zorgen dat je termijnbedrag te hoog of te laag is en je aan het eind van het jaar geld terug terug krijgt of wellicht geld moet betalen.
Met hoeveel euro moet je je termijnbedrag verlagen?
Wanneer je zonnepanelen plaatst, geef je dat aan bij energieleveren.nl (en dus niet bij je energieleverancier). Energieleveren.nl is een landelijk platform waarbij alle netbeheerders zijn aangesloten. De energieleverancier wordt via hen op de hoogte gesteld van de zonnepanelen op je dak. Je termijnbedrag veranderen, moet je daarna zelf doen.
Afhankelijk van je eigen wensen, kun je bij je energieleverancier dit vastgestelde voorschot verminderen. We raden je aan het voorschot met maximaal 75% van de maandhuur van de panelen in mindering te brengen.
Heb je zonnepanelen op je dak? Verlaag dan je termijnbedrag bij je energieleverancier.
Met hoeveel euro je jouw termijnbedrag kunt verlagen, ligt aan een aantal factoren. Allereerst moet je weten wat je (ongeveer) opwekt met je panelen. Eén zonnepaneel van 380 Wp wekt jaarlijks zo’n 323 kWh op. De stroom die het zonnepaneel opwekt, hoef je natuurlijk niet meer in te kopen bij je energieleverancier.
Gemiddeld hebben onze klanten 10 zonnepanelen op hun dak liggen. Die wekken - gemiddeld - 3060 kWh per jaar op. Met de huidige energieprijzen wekken ze in euro’s ongeveer 980 euro per jaar op. Dat is zo’n 80 euro per maand.
Omdat we het eerste jaar van je panelen niet precies weten hoeveel je gaat opwekken en gaat verbruiken, raden we je aan om je termijnbedrag met maximaal 75% van je maandhuur van je panelen te verlagen. Is je maandhuur bijvoorbeeld 60 euro, verlaag je termijnbedrag dan met maximaal 45 euro (75% van 60 euro). Zo voorkom je dat je aan het eind van het jaar voor nare verrassingen komt te staan. En wie weet hou je er zelfs een zakcentje aan over.
Let op: niet alle energieleveranciers zijn even flexibel: bij sommigen kun je het termijnbedrag bijvoorbeeld maar x-aantal keer per jaar verlagen. Bij anderen kan het maar met maximaal x-% van je termijnbedrag omlaag. Dit doen energieleveranciers om de consument te beschermen. Ze voorkomen dat er aan het eind van het jaar (heel veel) moet worden bijbetaald.
Wij mogen als derden niet namens onze klanten verzoeken indienen om het energievoorschot te verlagen. Je zult dus zelf contact moeten opnemen met je energieleverancier indien je jouw voorschot wilt verlagen.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.