Menu
8,5

Huur je zonnepanelen? Of denk je daarover na? Slimme keus, want je bespaart direct op je energierekening. Om die besparing ook direct terug te zien op je energierekening, kan het slim zijn om het maandelijkse voorschotbedrag te verlagen bij je energieleverancier. Of dat echt slim is en hoe je dat dan doet, lees je in deze blog.

Energieleveranciers weten nooit precies hoeveel je gaat verbruiken in een jaar. Daarom berekenen ze je termijnbedrag op basis van historisch verbruik. Ze kijken naar wat er gemiddeld de afgelopen jaren is verbruikt in de woning.

Energieleveranciers houden daarbij (helaas) geen rekening met bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, een nieuwe elektrische auto, een airco of de plaatsing van zonnepanelen. Dat kan ervoor zorgen dat je termijnbedrag te hoog of te laag is en je aan het eind van het jaar geld terug terug krijgt of wellicht geld moet betalen.

Energierekening

Met hoeveel euro moet je je termijnbedrag verlagen?

Je termijnbedrag verlagen met zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen plaatst, geef je dat aan bij energieleveren.nl (en dus niet bij je energieleverancier). Energieleveren.nl is een landelijk platform waarbij alle netbeheerders zijn aangesloten. De energieleverancier wordt via hen op de hoogte gesteld van de zonnepanelen op je dak. Je termijnbedrag veranderen, moet je daarna zelf doen.

Afhankelijk van je eigen wensen, kun je bij je energieleverancier dit vastgestelde voorschot verminderen. We raden je aan het voorschot met maximaal 75% van de maandhuur van de panelen in mindering te brengen.


Giorgio trovato m Ilv Cv21 W1s unsplash

Heb je zonnepanelen op je dak? Verlaag dan je termijnbedrag bij je energieleverancier.

Met hoeveel euro je termijnbedrag verlagen?

Met hoeveel euro je jouw termijnbedrag kunt verlagen, ligt aan een aantal factoren. Allereerst moet je weten wat je (ongeveer) opwekt met je panelen. Eén zonnepaneel van 380 Wp wekt jaarlijks zo’n 323 kWh op. De stroom die het zonnepaneel opwekt, hoef je natuurlijk niet meer in te kopen bij je energieleverancier.

Gemiddeld hebben onze klanten 10 zonnepanelen op hun dak liggen. Die wekken - gemiddeld - 3060 kWh per jaar op. Met de huidige energieprijzen wekken ze in euro’s ongeveer 980 euro per jaar op. Dat is zo’n 80 euro per maand.

Omdat we het eerste jaar van je panelen niet precies weten hoeveel je gaat opwekken en gaat verbruiken, raden we je aan om je termijnbedrag met maximaal 75% van je maandhuur van je panelen te verlagen. Is je maandhuur bijvoorbeeld 60 euro, verlaag je termijnbedrag dan met maximaal 45 euro (75% van 60 euro). Zo voorkom je dat je aan het eind van het jaar voor nare verrassingen komt te staan. En wie weet hou je er zelfs een zakcentje aan over.

Let op: niet alle energieleveranciers zijn even flexibel: bij sommigen kun je het termijnbedrag bijvoorbeeld maar x-aantal keer per jaar verlagen. Bij anderen kan het maar met maximaal x-% van je termijnbedrag omlaag. Dit doen energieleveranciers om de consument te beschermen. Ze voorkomen dat er aan het eind van het jaar (heel veel) moet worden bijbetaald.

Kan HalloStroom mijn termijnbedrag verlagen?
Wij mogen als derden niet namens onze klanten verzoeken indienen om het energievoorschot te verlagen. Je zult dus zelf contact moeten opnemen met je energieleverancier indien je jouw voorschot wilt verlagen.

Nog geen zonnepanelen? Doe dan de dakcheck!