Menu
8,4

Je leest en hoort er steeds vaker over en dat is niet zo gek: met een thuisbatterij energie opslaan voor later. Want als we met z’n allen steeds meer duurzame energie opwekken, dan is het zonde als we dat niet allemaal kunnen gebruiken. Lees hier meer over opslag van jouw opgewekte energie in een batterij.

Energie opslaan voor later

Je opgewekte energie met jouw zonnepanelen kan je niet altijd direct gebruiken. En het terug leveren aan het net levert minder op dan we graag zouden willen. Daarom wil je eigenlijk je de energie die je niet direct gebruikt opslaan in een thuisbatterij. Het opslaan van zonne-energie is alleen nog niet zo eenvoudig. Maar het kan toch al wel? Lees hier meer over de voor – en nadelen.

Wat kost een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is in de eerste plaats een behoorlijke investering. Je betaalt voor een batterij vanaf 3-4 kWh gauw duizenden euro’s en voor de zwaardere modellen tot tienduizend euro. Dit komt mede doordat de batterijen nog in de eerste ontwikkelingsfase zitten en nog niet veel worden verkocht. Bovendien wordt er ook milieubelasting op geheven. Een thuisbatterij vraagt daarnaast ook meer capaciteit van je zonnestroomsysteem, waardoor je opwek lager is.

Afhankelijk van je stroomverbruik en de momenten op de dag dat je die stroom verbruikt is het een rekensom of een thuisbatterij op dit moment rendabel is. In de meeste huishoudens is dit nog niet het geval. Overdag wek je natuurlijk de meeste stroom op en ’s avonds wil je die gebruiken. Een thuisbatterij kan daarbij helpen, nou ja, een beetje dan. Want met een capaciteit van zo’n 6 kWh kun je niet zoveel energie opslaan. Sterker nog, wat je op een zomerse dag overhoudt, past niet allemaal in de batterij. Terwijl je de thuisbatterij in de winter vaak niet gevuld zult krijgen. Een thuisbatterij kost nu nog vaak meer dan dat deze oplevert.

Hoe milieuvriendelijk is zo’n thuisbatterij?

Met zonnepanelen zorg je voor je eigen, groene energie. Maar hoe zit het dan met die batterij? Is die wel milieuvriendelijk? Het antwoord is nee. We gebruiken nog teveel schadelijke en schaarse grondstoffen om de thuisbatterij te produceren – denk aan koper, nikkel, kobalt en mangaan - en het kost bovendien veel energie. Alternatieven voor de standaard lithium-ionbatterij zijn er op dit moment nog niet echt. Deze hebben of te weinig capaciteit of werken te traag.

Onze conclusie: thuisbatterijen leveren nu nog te weinig rendement op. Maar het goede nieuws is dat de ontwikkelingen snel gaan. Er komen steeds betere oplossingen voor energieopslag en stap voor stap worden we met elkaar minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. We houden je graag op de hoogte en wensen je voor nu vooral veel positieve energie.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 oktober 2022