Besparen

Tips om energie te besparen

Stopcontact stroom

Energie besparen is altijd al belangrijk geweest voor je portemonnee en het milieu. Maar sinds begin 2022 zijn de energieprijzen door het dak geschoten. Huishoudens betalen per maand honderden euro’s meer voor gas en elektra dan een jaar geleden. 

Hoogste tijd dus om te kijken waar je allemaal kunt besparen. En nee, we gaan je niet adviseren om korter te douchen of de thermostaat een paar graden lager te zetten. Dit zijn bespaartips waar je zelf nog níet aan hebt gedacht.

1.Verwarm je huis, niet de buurt

Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe minder energie je nodig hebt om je woning te verwarmen in de winter. Hetzelfde geldt overigens ook voor koelen in de zomer. Denk aan HR++ glas, vloer- dak- en muurisolatie. Zelf kun je ook wat verbeteringen toepassen. Zo helpen tochtstrips, gordijnen en radiatorfolie al een boel tegen warmteverlies.

Is je isolatie op orde? Dan kun je je gasverbruik nog verder verminderen: verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 50 graden. Zo gaat er veel minder warmte verloren. Het duurt weliswaar iets langer om een kamer te verwarmen, maar daar staat een energiebesparing van maar liefst 30% tegenover.

Een slimme thermostaat kun je zo instellen dat de verwarming alleen aanslaat wanneer het moet. Wees ook kritisch welke ruimtes echt verwarmd moeten worden en draai de overige radiatoren dicht. Sluit kamerdeuren om tocht tot een minimum te beperken.

2. Het zonnetje in huis

Het huren van zonnepanelen is verreweg de meest effectieve manier om stroom te besparen. Voor een vast huurbedrag per maand wek je je eigen groene stroom op. Je hoeft niets te investeren, de installatie is volledig verzekerd en betalen voor stroom is verleden tijd. Gewoon doen dus.

Genoeg van een stroomprijs die door het dak gaat? Leg er dan zonnepanelen op!

3. Timing is belangrijk

Ben je al een trotse opwekker van zonnestroom? Dan weet je ongetwijfeld dat het gunstig is om stroom zoveel mogelijk te gebruiken terwijl de zon schijnt. Grote energievreters zoals de vaatwasser, wasmachine en droger laat je daarom lekker overdag draaien. Ook de elektrische auto en fietsen laad je, als het even kan, tijdens daglicht op. Met een app of timer stel je het beste moment in, ook als je niet thuis bent.

4. Ventileren kun je leren

Vochtige lucht is zwaarder dan droge lucht en heeft daardoor meer energie nodig om op te warmen. Met goed geventileerde ruimtes bespaar je dus op je stookkosten. Zet het keukenraam op een kier als er damp vrijkomt bij het koken. Heeft je badkamer een raam? Dan is dat de ideale plek om het droogrek met natte was neer te zetten, want het kan er prima luchten met de deur dicht. Wanneer het ’s nachts niet zo warm in huis hoeft te zijn, kun je de lucht verversen door een paar ventilatieroosters te openen.

5. Sluipstroom uitschakelen

Sluipstroom (of sluimerstroom) is energie die verloren gaat aan stand-by apparatuur. De tv gebruikt bijvoorbeeld nog altijd een paar Watt als ie uitstaat. Dat lijkt niet veel, maar per jaar kost sluipstroom al snel honderden euro’s. Dit is de top 5 van stroomverdampers waarvan de stekker er beter direct uit kan als je het niet gebruikt:

  1. PC, laptop, printer en beeldscherm
  2. Tv en tv-decoder
  3. Koffiemachine
  4. Spelcomputer
  5. Versterker en speakers

Ga je langer dan een paar dagen weg, dan loont het om ook de volgende 5 apparaten uit het stopcontact te trekken:

  1. Cv-ketel (niet bij kans op vorst)
  2. Elektrische boiler
  3. Tweede koelkast met alleen houdbare producten
  4. Internet modem + wifi versterkers
  5. Heetwaterkraan

Wil je precies weten hoeveel jouw sluipverbruik is? Deze handige en gratis tool geeft je gedetailleerd inzicht in je dagelijkse energieconsumptie.

Stopcontact stroom

Sluipstroom kost per jaar al snel honderden euro’s. Eruit die stekkers!

6. Verlicht je energiekosten

Uiteraard is het in deze tijd verstandig om zo snel mogelijk alle klassieke lampen in huis te vervangen door ledverlichting. Dat scheelt 90% op je energieverbruik. Daarnaast is het slim om bewegingssensoren te plaatsen, zodat lampen automatisch aan en uit gaan. Super handig op plekken waar het licht onnodig aan blijft staan, zoals de garage, de gang en de berging.

7. Natuurlijk slim besparen

De natuur heeft (bijna) overal een oplossing voor. Planten hebben bijvoorbeeld een klimaat regulerend effect. Dakbegroeiing en gevelbeplanting zorgen voor een koeler huis in de zomer en houden in de winter de warmte van je woning juist langer vast. Zo’n groen schild beschermt de woning tegen wind, regen en kou, waardoor minder van je duurgestookte warmte naar buiten lekt. Natuurlijke isolatie met dichte begroeiing kan in de winter een energiebesparing tot 30% opleveren.

In de zomer helpen dezelfde planten om de hitte buiten te houden. Als het buiten 30 graden is warmen kale gevels en daken al gauw op tot 60 graden. De buitenkant van een groen bekleed huis wordt niet warmer dan de buitenlucht. Muren en een dak die tientallen graden koeler zijn maken een enorm verschil in huis. Dankzij de natuur heb je geen airconditioning meer nodig voor een comfortabel leven in de zomer. Dat scheelt een hoop stroom!

Wanneer je een groen dak combineert met zonnepanelen heb je een echte win-winsituatie. Het verkoelende effect van de beplanting verhoogt namelijk de energieproductie van je panelen. Let er wel op dat je eerst zonnepanelen plaatst en daarna pas begint aan een daktuin, want installatie op een groen dak is niet mogelijk.

Deel dit artikel



Bekijk onze oplossingen om te besparen op je energierekening