Je huis krijg energie van de zonnepanelen op je dak, maar hoe zorg je dat jij energiek blijft? We gaan immers langzaam naar de kortste dag van het jaar, we zitten nog in een light lockdown en het weer nodigt ook niet uit om je huis te verlaten. Kortom: alle ingrediënten om last te hebben van een winterdip. Gelukkig hebben wij tips voor je om je energieniveau op peil te houden. Lees je mee?
Studies tonen aan dat lichaamsbeweging endorfines vrijmaakt - ook bekend als feel-good hormonen - die je humeur en energieniveau een boost geven. Dus sleep jezelf uit bed, en doe, voordat je naar de koffie grijpt, wat burpees, jumping jacks of rek- en strekoefeningen. Beweging verbetert de bloedtoevoer naar je hersenen en lijf en zorgt ervoor dat je je direct energieker voelt.
Hoewel het voor sommige mensen verleidelijk is om tot de lunch alleen maar koffie te lurken, tonen onderzoeken aan dat ontbijten je hersenkracht een beetje kan stimuleren. Eet vooral een eitje, want een eiwitrijke maaltijd helpt je hersenen om signalen die later kunnen leiden tot zoete trek, te dempen.
Ontbijten is een eitje: het stimuleert je hersenkracht
Heb je een zittend beroep? Zorg er dan voor dat je tussen meetings door bewegingspauzes neemt. Het spreekt elkaar misschien tegen, maar als het gaat om het bestrijden van vermoeidheid, is lichaamsbeweging superbelangrijk. Probeer niet alleen tussen meetings op te staan en te bewegen, maar streef er ook naar om 5 dagen per week minstens 30 minuten te sporten. Begin je je overdag slaperig te voelen, loop dan een stukje. Breng je vuilnis weg, bel een collega wandelend, loop naar de koffieautomaat of ga een blokje om met de hond van de buren.
Stress is een veelvoorkomende oorzaak van een laag energiepeil. Onderzoekers raden aan om 2 tot 3 uur voor het slapen gaan, geen stressvolle dingen meer te ondernemen. Op die manier kan je brein - en je lijf - vast in ruststand komen. Hierdoor slaap je beter en de volgende dag (je begrijpt het) heb je meer energie. Heb je moeite met in slaap komen? Probeer dan eens wat meditatie voor het slapen gaan.
Zorg voor rust 's avonds. Drink thee, lees een boek, doe wat yoga.
Het is misschien een opendeur, maar drink water! Een van de eerste tekenen van een vochttekort is vermoeidheid. Probeer de volgende keer dat je jezelf voelt knikkebollen eens geen cafeïne tot je te nemen, maar gewoon simpel water.
Frisse lucht, of het zonnetje nu schijnt of niet, doet iedereen goed. Ga eens naar buiten in plaats van op de bank te ploffen en de volgende aflevering van je favoriete serie op Netflix aan te zetten. Wedden dat je je daarna energieker voelt?
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.