Yes, eindelijk laat de zon zich weer zien! En daarmee stroomt de bekendste lente-vraag weer binnen bij onze klantenservice: “Help! Wat moet ik doen met vogelnestjes op m’n zonnepanelen?” Geen zorgen, we vertellen je graag wat voor effect dat heeft. En of je in actie moet komen…
Misschien erger je je aan vogels die af en aan vliegen. Ze duiken onder je gehuurde zonnepanelen om hun kroost eten te geven. En ja, dat kan inderdaad behoorlijk wat overlast geven. Maar het goede nieuws is dat vogelnestjes geen schade aan zonnepanelen aanrichten. Er zijn trouwens maar weinig vogelsoorten die onder zonnepanelen kruipen: veel vogels vinden het daar veel te warm.
Wij mogen een vogelnest onder een zonnepaneel niet zomaar weghalen. Veel vogelsoorten zijn in Nederland beschermd en mogen (zeker tijdens het broedseizoen) niet gestoord worden. Soms is het toegestaan om nestjes na het broedseizoen te verwijderen, maar vaak is de overlast dan al weg. Het (lege) vogelnest laten zitten kan in principe geen kwaad voor je zonnepanelen. De lege takjes waaien er meestal vanzelf onderuit.
Vogelnestjes: verwijderen of laten zitten?
Er bestaan zogenaamde ‘bird blockers’ om vogels te weren, of het echt werkt is niet bewezen. Vogels leren snel en maken ‘bird blockers’ kapot. En dat kan dan weer wél schadelijk zijn voor je zonnepanelen.
We begrijpen dat het vervelend is om vogelnestjes onder je zonnepanelen te hebben. Toch is het ‘t beste om je er niet teveel aan te storen. Kijk af en toe omhoog, wellicht zie je de jonkies wel uitvliegen.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.