Menu
8,5

Yes, eindelijk laat de zon zich weer zien! En daarmee stroomt de bekendste lente-vraag weer binnen bij onze klantenservice: “Help! Wat moet ik doen met vogelnestjes op m’n zonnepanelen?” Geen zorgen, we vertellen je graag wat voor effect dat heeft. En of je in actie moet komen…

Misschien erger je je aan vogels die af en aan vliegen. Ze duiken onder je gehuurde zonnepanelen om hun kroost eten te geven. En ja, dat kan inderdaad behoorlijk wat overlast geven. Maar het goede nieuws is dat vogelnestjes geen schade aan zonnepanelen aanrichten. Er zijn trouwens maar weinig vogelsoorten die onder zonnepanelen kruipen: veel vogels vinden het daar veel te warm.

Kan HalloStroom de vogelnestjes verwijderen?

Wij mogen een vogelnest onder een zonnepaneel niet zomaar weghalen. Veel vogelsoorten zijn in Nederland beschermd en mogen (zeker tijdens het broedseizoen) niet gestoord worden. Soms is het toegestaan om nestjes na het broedseizoen te verwijderen, maar vaak is de overlast dan al weg. Het (lege) vogelnest laten zitten kan in principe geen kwaad voor je zonnepanelen. De lege takjes waaien er meestal vanzelf onderuit.

Vogel zonnepanelen

Vogelnestjes: verwijderen of laten zitten?

Kan ik iets tegen de vogelnestjes doen?

Er bestaan zogenaamde ‘bird blockers’ om vogels te weren, of het echt werkt is niet bewezen. Vogels leren snel en maken ‘bird blockers’ kapot. En dat kan dan weer wél schadelijk zijn voor je zonnepanelen.

Plaats je toch bird blockers? Dan loop je het risico dat de zonnepanelen daardoor beschadigen. Daarmee vervalt je garantie. Reparatiekosten aan je zonnepanelen of je zonnestroomsysteem zijn in dat geval voor eigen rekening. Niet doen dus.

Nog laatste tips?

We begrijpen dat het vervelend is om vogelnestjes onder je zonnepanelen te hebben. Toch is het ‘t beste om je er niet teveel aan te storen. Kijk af en toe omhoog, wellicht zie je de jonkies wel uitvliegen.

Nog geen zonnepanelen? Check of je dak geschikt is.

Laatst bijgewerkt: 28 april 2023