Menu
8,5

Wie zonnepanelen op z’n dak heeft, kan ook een omvormer hebben hangen. In deze blog leggen we je uit hoe een omvormer werkt en waarom hij soms uitschakelt (of lijkt uit te vallen).

Wat is een omvormer?

De omvormer voor zonnepanelen zet de opgewekte energie van je zonnepanelen om in bruikbare stroom. Het is dus een supernuttig ding!

Hoe werkt een omvormer?

Maar hoe zit dat nu, met die omvormer? Zonnepanelen zetten zonlicht om naar gelijkstroom. Maar, gelijkstroom is niet bruikbaar voor elektronische apparaten, omdat die gebruikmaken van wisselstroom. Een omvormer, het woord zegt het al, vormt de gelijkstroom om naar wisselstroom. Hierna kan de elektriciteit gebruikt worden door huishoudelijke apparaten, of teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet.

Huur je zonnepanelen? Dan hoef je je helemaal geen zorgen te maken om wat voor soort omvormer je moet hebben: wij zorgen er dan voor dat je de juiste omvormer krijgt die helemaal is afgestemd op de zonnepanelen op jouw dak.

Plus: een omvormer blijft het ongeveer 10 jaar doen. Wie voor zonnepanelen huren kiest, hoeft geen nieuwe omvormer te kopen: die krijg je van ons als hij tijdens de huurovereenkomst stuk gaat. En dat is fijn, want een nieuwe omvormer kost zo 700 euro!


Omvormer

Waarom valt een omvormer soms uit?

Waarom valt een omvormer soms uit?

Een omvormer lijkt soms uit te vallen, maar eigenlijk schakelt hij zichzelf uit. Dat kan te maken hebben met verschillende dingen.


1. Te weinig daglicht

Jouw omvormer is aangesloten op je zonnepanelen. Je zonnepanelen werken natuurlijk alleen bij daglicht en dus werkt je omvormer ook alleen als er daglicht is. Als de zon onder gaat, zullen de panelen te weinig licht opvangen en gaat de omvormer niet aan. Bij sneeuw, of een heel bewolkte dag, is er toch genoeg daglicht voor de omvormer om aan te springen.

2. Storing in de omvormer

Er kan een storing in de omvormer zelf zitten. Mocht dat het geval zijn, dan zie je dit vaak op de display. Je kunt dan online de handleiding van je omvormer opzoeken en zien of je de storing zelf kunt oplossen. In sommige gevallen kan een installateur dat doen, maar vaak kun je de storing zelf al oplossen! Lukt het niet en huur je zonnepanelen bij ons? Geef ons dan een belletje en we helpen je verder.

3. Stroomstoring

Bij een stroomstoring krijgt de omvormer geen spanning van het lichtnet en schakelt de omvormer om veiligheidsredenen uit. Dit is wettelijk vereist. Soms schakelt hij ook uit als er door regen of wind zich een elektrische geladen veld om de panelen vormt. Ook dan schakelt de omvormer uit. Je kunt in je groepenkast zelf de schakelaar weer goed zetten (omhoog) en de omvormer controleren. Dan ben je waarschijnlijk meteen weer good to go!


Heb je nog steeds een vraag na het lezen van deze blog over je omvormer? Je kunt ons altijd bellen.


Nog geen zonnepanelen? Doe dan de dakcheck!