Wat voor invloed heeft het weer op de opbrengst van je zonnepanelen? Wij zochten het voor je uit en vroegen experts het hemd van het lijf over wind, regen, onweer, hagel en sneeuw.
Regelmatig krijgen we vragen binnen bij HalloStroom over de beste weersomstandigheden voor zonnepanelen. Je zult zelf ongetwijfeld in je app zien dat de ene dag je zonnepanelen meer opbrengen dan de andere dag.
Hoe komt dat? De opbrengst is afhankelijk van heel veel factoren. Zo is de hoeveelheid daglicht van invloed, maar ook bijvoorbeeld het weer. Wij vertellen je alles over de invloed van het weer op je panelen.
Mocht het echt nodig zijn om je zonnepanelen schoon te maken, dan adviseren we je dat niet zelf te doen. Er zijn professionele bedrijven die de zonnepanelen kunnen schoonmaken. Ze gebruiken dan een speciale, zachte borstel die de kwetsbare panelen niet beschadigt. Agressieve schoonmaakmiddelen, harde borstels of hogedrukspuiten kunnen de coating van de zonnepanelen namelijk aantasten.
Hagel heeft net als regen geen invloed op de opbrengst van je panelen. Zonnepanelen kunnen wel tegen een stootje en hagel heeft dezelfde reinigende werking als regen. Pas als er hagelstenen zo groot en zwaar als bakstenen uit de lucht vallen, moet je zodra het droog is wellicht even naar je dak kijken.
Wanneer sneeuw als sneeuw voor de zon verdwijnt, is er niets aan de hand voor je panelen. Maar ligt er een flinke laag sneeuw op je zonnepanelen, dan kunnen ze tijdelijk even geen stroom opwekken. Ligt er sneeuw op je dak, dan raden we je af de sneeuw te ruimen: je dak is glad en je kunt je panelen beschadigen. Vaak doet het winterzonnetje het werk en zijn je panelen binnen no-time sneeuwvrij.
De kans op een blikseminslag wordt niet groter wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Bij de installatie van je zonnepanelen zorgt de installateur ervoor dat het systeem wordt geaard. Dat betekent dat de zonnepanelen door middel van een draad worden verbonden met de aarde. Zo voorkom je dat de panelen beschadigd raken bij een plotselinge overbelasting. HalloStroom werkt met gecertificeerde installateurs die precies weten hoe ze zonnepanelen moeten installeren en aarden. Geen vuiltje aan de lucht dus!
Anders dan mensen vaak denken zijn de beste weersomstandigheden voor zonnepanelen niet wanneer het buiten 30 graden is en de zon tropisch warm is. Ze heten zonnepanelen, maar brengen het meeste rendement op wanneer het niet al te warm is. Een zonnige, frisse dag, is het beste voor zonnepanelen. Denk aan een eerste lentedag waarbij de lucht strakblauw is, het een beetje waait en zo’n 15 graden is.
Heb je nu toch schade aan je zonnepanelen? Geen zorgen. Bij HalloStroom kun je zonnepanelen huren. Dat betekent dat wij met je meekijken, en je in veel gevallen kunnen helpen, als er iets mis is.
Benieuwd hoe je je zonnepanelen moet schoonhouden? Ook dat vertellen we je graag.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.