Het korte antwoord: jazeker!
Het iets uitgebreidere antwoord: ja, zonnepanelen werken in de winter, maar hun output is lager dan tijdens de hoogtijdagen in de zomer. De dagen zijn immers korter en sneeuw op je panelen kan de oplevering van energie tijdelijk verminderen.
Maar niet getreurd, want zonnepanelen zijn het hele jaar door een schitterende bron van energie en ze zijn zelfs efficiënter bij koudere temperaturen. Weten hoe dat zit? Lees snel verder!
Ja! Veel mensen zijn verrast om te horen dat zonnepanelen in winterse omstandigheden prima werken. Sterker nog, bij een strakblauwe lucht in de winter wekken zonnepanelen meer op dan op een snikhete dag van 35+ graden in de zomer. Dat komt doordat de fotovoltaïsche technologie, de technologie waardoor lichtenergie wordt omgezet in elektriciteit, efficiënter werkt wanneer het koud(er) is dan wanneer het superwarm is.
Bovendien, mocht het ooit weer gaan sneeuwen in Nederland, dan weerkaatst sneeuw extra zonlicht op uw panelen, waardoor de hoeveelheid energie die het systeem op één dag kan genereren, toeneemt.
Zonnepanelen werken prima in de kou!
Als een zonnepaneel bedekt is met sneeuw, kan het geen elektriciteit produceren. Gelukkig hebben zonnepanelen de neiging om sneeuw vrij goed van zich ‘af te schudden’.
De panelen zelf (die donker zijn) absorberen de warmte van de zon waardoor sneeuw snel(ler) smelt. Daarnaast zijn ze natuurlijk vaak gericht naar de zon, dus zodra die begint te schijnen, smelt de sneeuw redelijk rap. Een ander pluspunt is dat zonnepanelen bijna altijd op een helling liggen, sneeuw schuift er makkelijk van af!
Ook is het goed om te weten dat de totale jaaropbrengst dat door sneeuwval verloren gaat (zeker in het zeer sneeuwloze Nederland), miniem is. Zonnepanelen zijn hierdoor eigenlijk elke tijd van het jaar een goede investering!
Als je dak en zonnepanelen onder de sneeuw liggen, is er geen reden tot paniek. In Nederland zal de sneeuw als eh..sneeuw voor de zon van je panelen verdwijnen. Bovendien zijn de panelen die we gebruiken bij HalloStroom gebouwd om zwaar weer en eventueel stapels sneeuw te weerstaan. Je hoeft dus niet te proberen de sneeuw van je dak te krijgen. Sterker nog, we denken dat je je tijd beter kunt besteden aan het bouwen van een sneeuwpop of binnenshuis een kop dampende chocolademelk met slagroom te drinken.
We raden je dus aan om de sneeuw niet van je panelen te verwijderen, aangezien dit de panelen kan beschadigen en dit niet onder de garantie valt. Bovendien bevinden de panelen zelf zich vaak op moeilijk of zelfs gevaarlijke plaatsen op het dak.
Mochten je zonnepanelen goed bereikbaar zijn, bijvoorbeeld op een laag schuurtje, en kun je het niet weerstaan om ze schoon te vegen, dan volgen hier wat tips:
In de winter brengen zonnepanelen minder op dan in de zomer, maar ze werken nog steeds prima!
Ja! De winter is zelfs de perfecte tijd om voor zonnepanelen te kiezen. Kies je daar namelijk in de winter voor, dan liggen ze in de lente, wanneer er lekker veel (dag)licht is en de zon volop begint te schijnen, op je dak.
Wanneer je voor zonnepanelen kiest, liggen ze binnen 6 tot 8 weken op je dak! Wees dus slim en denk vooruit. Wie in de winter voor zonnepanelen kiest, profiteert in de lente!
Wil je weten of je dak geschikt is om zonnepanelen te huren, doe dan onze dakcheck.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.