We horen het vaker, kiezen voor het huren van zonnepanelen klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Niks investeren, direct besparen. Geen gedoe met de installatie of verzekering. Er moet toch wel een addertje onder de dakrand zitten? Stel nou dat je wilt verhuizen? En laten we eerlijk zijn, die kans is natuurlijk groot in de huidige markt. Is dat dan niet lastig, zo’n huurcontract voor zonne-energie? Het antwoord is nee!
Sterker nog, we zien in praktijk dat het juist voordelen heeft. Jij profiteert namelijk vanaf de start van een lagere maandelijkse energierekening. En op het moment dat je je huis wilt verkopen, is het automatisch meer geld waard. Je wint als verkoper dus twee keer.
Help je mee het milieu verbeteren?
Wist je dat samen besparen met de buren meer dan 1 voordeel oplevert? Naast dat je samen meer impact maakt, krijg je bij een doorverwijzing beide 150 euro terug. De buren blij maken werkt dus ook in jouw voordeel.
Wanneer je ervoor kiest om de zonnepanelen op het huis te laten liggen, heb je twee opties. Of je draagt het huurcontract over aan de nieuwe bewoner, of je koopt het contract af. Bij het overdragen van het huurcontract voor je zonnepanelen aan de nieuwe bewoner, draag je ook direct het maandelijkse voordeel over. De nieuwe bewoner betaalt per direct minder voor zijn energierekening en kan de zonnepanelen aan het einde van de 15 jaar looptijd voor een laag bedrag overnemen. Het omzetten van het huurcontract is trouwens een fluitje van een cent. Geen gedoe bij HalloStroom.
Je kunt het huurcontract ook afkopen tijdens de looptijd van 15 jaar. Dat kun je zelf doen, maar je kunt het ook aanbieden aan de nieuwe bewoner. Bij de laatste optie is het verstandig om de waarde van de installatie op te tellen bij de verkoopprijs van je woning en het zonnestroomsysteem als onderdeel van het huis over te dragen.
Je kunt zonnepanelen dus laten liggen op het huis dat je verkoopt, maar je kunt ze ook meenemen. Natuurlijk is het dan belangrijk dat je ze op de nieuwe woning kwijt kunt. We nemen al het werk graag voor je uit handen, dus we verwijderen de zonnepanelen en plaatsen ze weer op je nieuwe woning. De kosten voor de verhuizing zijn echter wel voor jezelf. En eigenlijk is dat onnodig duur. Daarnaast plaats je zonnepanelen die misschien alweer achterhaald zijn qua techniek. Dit is de reden dat we je aanraden voor overdragen of afkopen te kiezen.
Er zijn dus drie opties als je zonnepanelen huurt en je gaat verhuizen:
Welke optie het beste bij jou past? Geef gerust een bel voor een advies op maat.
We zijn er allemaal mee bezig. Hoe verduurzaam je je eigen leven? Minder vlees eten, minder vliegen, minder plastic, of überhaupt minder (online) kopen. Het zijn allemaal mogelijkheden, allemaal kansen. Maar hoe draag jij met je woning je baksteentje bij? *pun intended
Het is voor velen de grootste investering die je ooit doet: een eigen woning. Een bedrag wat, zeker wanneer je net start, ver verwijderd lijkt van het haalbare. Toch blijkt de investering al decennia lang de moeite waard. En ondertussen blijven de huizenprijzen oplopen. Heb jij voldoende spaargeld om ook te investeren in zonne-energie of is zorgeloos zonnepanelen huren eigenlijk beter voor jou? We delen de reacties, de vragen en de twijfels van de mensen die we spreken. Gewoon, omdat het waarde toevoegt voor ons allemaal.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.