Koude en korte dagen, regen en soms zelfs sneeuw. Wat voor invloed heeft de winter op de opbrengst van je zonnepanelen?
Zonnepanelen produceren hun energie natuurlijk dankzij zonlicht. Maar het zonlicht dat de zonnepanelen nodig hebben om energie op te wekken, hoeft gelukkig niet heel sterk te zijn. Daglicht is vaak al meer dan genoeg om je panelen aan het werk te zetten. Dat betekent dat ook in de winter zonnepanelen werken..
Toch wekken ze minder energie op, dat zul je zelf waarschijnlijk wel hebben gemerkt in je monitoring app. Gemiddeld genomen zijn de wintermaanden november, december en januari goed voor 8% van de totale energieopbrengst in een jaar. Vanaf februari gaat de opbrengst weer omhoog, zoals je ook in onderstaande grafiek ziet.
In de winter wekken zonnepanelen minder energie op, maar ze werken nog steeds.
Zonnepanelen werken niet alleen op zonlicht, ook op daglicht. Maar van allebei is er in Nederland een stuk minder in de winter. Het is het dan ook logisch dat zonnepanelen tijdens dit seizoen heel wat minder stroom produceren.
Toch is dat niet per se erg. Indien je zonnepanelen hebt, moet je kijken naar de totale jaaropbrengst. Wat je minder opwekt in bijvoorbeeld december, maak je in mei, juni en juli meer dan goed.
Eerder schreven we ook een artikel over de invloed van sneeuw op de opbrengst van de panelen.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.