Menu
8,5

Koude en korte dagen, regen en soms zelfs sneeuw. Wat voor invloed heeft de winter op de opbrengst van je zonnepanelen?

Zonnepanelen produceren hun energie natuurlijk dankzij zonlicht. Maar het zonlicht dat de zonnepanelen nodig hebben om energie op te wekken, hoeft gelukkig niet heel sterk te zijn. Daglicht is vaak al meer dan genoeg om je panelen aan het werk te zetten. Dat betekent dat ook in de winter zonnepanelen werken..

Toch wekken ze minder energie op, dat zul je zelf waarschijnlijk wel hebben gemerkt in je monitoring app. Gemiddeld genomen zijn de wintermaanden november, december en januari goed voor 8% van de totale energieopbrengst in een jaar. Vanaf februari gaat de opbrengst weer omhoog, zoals je ook in onderstaande grafiek ziet.


Hallo Stroom Opbrengst 01

In de winter wekken zonnepanelen minder energie op, maar ze werken nog steeds.

Hoe komt het dat zonnepanelen in de winter minder opwekken?

Zonnepanelen werken niet alleen op zonlicht, ook op daglicht. Maar van allebei is er in Nederland een stuk minder in de winter. Het is het dan ook logisch dat zonnepanelen tijdens dit seizoen heel wat minder stroom produceren.

Toch is dat niet per se erg. Indien je zonnepanelen hebt, moet je kijken naar de totale jaaropbrengst. Wat je minder opwekt in bijvoorbeeld december, maak je in mei, juni en juli meer dan goed.

Invloed van sneeuw op je opbrengst

Eerder schreven we ook een artikel over de invloed van sneeuw op de opbrengst van de panelen. Hierin lees je

Nog geen zonnepanelen? Doe dan de dakcheck!