Menu
8,6

De bodem warmtepomp: potige investering, mooi rendement

Bij een bodem water warmtepomp zal de warmtepomp de grond zijn warmte ontnemen en het via een vloeistof transporteren. Omdat de grond de warmtepomp van warmte moet voorzien, is een horizontale of verticale boring noodzakelijk. Daarom zal een warmtepomp die aardwarmte gebruikt, steeds een forse investering vergen.

De werking van een bodem water warmtepomp

Een bodem water warmtepomp bestaat uit horizontale of verticale bodemwarmtewisselaars. We vinden in de grond een warmtepomp die de warmte uit de grond onttrekt. De warmtewisselaars bestaan uit een mengsel van glycol en water. Het is dit mengsel dat de warmte uit de grond trekt. Nadat de warmtepomp de grond zijn warmte onttrekt, zal het mengsel de warmte naar de warmtepomp transporteren. Het bepalen van de warmtewisselaars, het dimensioneren ervan en het plaatsen van een bodem water warmtepomp is een heel complexe aangelegenheid. Hierdoor is een bodem warmtepomp altijd duurder dan de meeste andere warmtepompen.

Prijs en terugverdientijd warmtepomp via aardwarmte

Mede door de oplopende installatie- en ontwikkelingskosten kent een bodem warmtepomp een vrij hoog prijskaartje. Anderzijds moet je er wel rekening mee houden dat een bodem warmtepomp over het algemeen een hoog rendement kent, terwijl het langdurig meegaat. Reken voor een warmtepomp die aardwarmte gebruikt, op een prijskaartje van zo'n tien- tot twintigduizend euro (inclusief installatiekosten, exclusief vloerverwarming en radiatoren). Bij een verticale bodem warmtepomp zal je eerder tegen de bovenkant van deze marge aanzitten, terwijl bij een horizontale bodem water warmtepomp het omgekeerde geldt. Een terugverdientijd van 15 tot 23 jaar, afhankelijk van het verbruik en de kosten, is in elk geval realistisch.