Menu
8,6

Hoe werkt een warmtepomp?

Gas wordt duurder en duurder. Vandaar dat er steeds meer mensen op zoek gaan naar een duurzaam alternatief voor een cv-ketel op gas. En doordat er minder gas of helemaal geen gas meer wordt verbruikt, daalt de CO2-uitstoot met wel 50%. Maar hoe werkt een warmtepomp nu eigenlijk? En wat is een warmtepomp? Op deze vragen geven we je op deze pagina antwoord.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat naast of in plaats van je cv-ketel functioneert. Met een warmtepomp kun je je huis gasloos verwarmen. Er zijn warmtepompen die tegelijkertijd ook dienst doen als mechanische ventilatie. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van de lucht in huis verbetert. Met een warmtepomp kun je op een duurzame manier je woning verwarmen. Daarbij werkt een warmtepomp energiezuinig, zodat je maandlasten voor energie ook lager uitvallen dan je gewend bent. Benieuwd wat een warmtepomp kost?

Type warmtepomp

Er zijn twee type warmtepompen. Een all-electric en een hybride warmte pomp. Het grote verschil is dat je de hybride warmtepomp aansluit op je CV en de all-electric warmtepomp je CV vervangt. Doorgaans is de hybride variant een stuk voordeliger.

Warmtepomp werking

Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. De variant die warmte uit lucht haalt, noem je een lucht-water warmtepomp, de meest voorkomende variant. Dat zet hij vervolgens om in bruikbare energie waarmee je je huis mee kunt verwarmen. Een warmtepomp wordt vaak direct aangesloten op je cv-systeem. Omdat een warmtepomp op stroom draait, neemt het stroomverbruik in huis toe terwijl het gasverbruik lager wordt. Stel dat je zelf ook nog eens stroom opwekt met behulp van zonnepanelen, dan wordt de CO2-uitstoot en je maandelijkse energierekening nog lager. Let wel op: een warmtepomp werkt het beste als je huis ook goed geïsoleerd is.

Ben je ook benieuwd of een warmtepomp voor jouw woning ook geschikt is? Neem dan contact met ons op en vraag om advies aan een van onze deskundige medewerkers.

Elga warmtepomp