Wat kost een warmtepomp nu eigenlijk?

Het prijskaartje van een warmtepomp schrikt veel mensen af. Nochtans kent een warmtepomp een mooie terugverdientijd, terwijl er ook een aantal subsidies mogelijk zijn en het onderhoudsarme karakter van de warmtepomp kosten reduceert. Maar wat kost een warmtepomp en met welke terugverdientijd moet je rekening houden? Hieronder beantwoorden wij vier prangende vragen

De gemiddelde prijs van warmtepomp


Wat kost nou een warmtepomp? Welke prijs je warmtepomp zal kosten, is onder andere afhankelijk van het type installatie. Een hybride warmtepomp en de lucht-luchtwarmtepompen zijn over het algemeen de goedkoopste oplossingen. De prijs inclusief installatiekosten bedraagt gemiddeld € 4.000 tot € 8.000. Bij een lucht-waterwarmtepomp schommelt de prijs dan weer tussen € 10.000 en € 15.000. Grond-waterwarmtepompen en water-waterwarmtepompen zijn ten slotte de duurste opties. Hun prijskaartje varieert tussen € 15.000 en € 25.000.

Subsidie beperkt de kosten van een warmtepomp


Heb ik recht op een subsidie? Tot 2021 kan je de warmtepomp zijn kosten beperken door een subsidie aan te vragen bij RVO. Sinds 1 januari 2020 kan dat niet meer voor nieuwbouwwoningen, hoewel er een overgangsperiode geldt tot 1 juli 2020. Het aanvragen van deze subsidie is een aanrader, want het subsidiebedrag bedraagt minimaal € 1.000 en loopt op tot maximaal € 2.500. Ook de investeringssubsidie duurzame energie en de Energiebespaarlening helpen de warmtepomp zijn kosten te beperken.

Kosten van de onderhoud van een warmtepomp


Wat kost het jaarlijkse onderhoud? Hoewel de subsidies het kostenplaatje relativeren, moet je ook rekening houden met de onderhoudskosten. Omdat deze terugkerende kosten de warmtepomp zijn kosten op lange termijn bepalen, moet je ze zeker ook in rekening brengen. Gelukkig is een warmtepomp onderhoudsarm, net omdat er geen verbranding plaatsvindt. De prijs voor een onderhoudscontract varieert meestal tussen € 60 en € 200 per jaar, afhankelijk van wat er al dan niet in de prijs begrepen zit en om welk type warmtepomp het gaat.

Kosten warmtepomp vs. terugverdientijd


De mooie opbrengst en de beperkte onderhoudskosten zorgen voor een aangename terugverdientijd, zeker wanneer je de subsidie in rekening brengt. De exacte terugverdientijd is opnieuw afhankelijk van het type warmtepomp. Een hybride warmtepomp kent over het algemeen de beste terugverdientijd (+/- 8 jaar), gevolgd door de lucht-luchtwarmtepomp en de lucht-waterwarmtepomp (respectief 12 en 16 jaar). De water-waterwarmtepomp en de grond-waterwarmtepomp kennen dan weer een terugverdientijd die oploopt tot twintig jaar. Indien je kiest voor een horizontale grond-waterwarmtepomp zal de terugverdientijd net iets lager liggen.