Menu
8,6

Een lucht warmtepomp

Een warmtepomp maakt het mogelijk om op een duurzame manier en volledig onafhankelijk van aardgas een woning te verwarmen. Een lucht lucht warmtepomp is een zeer rendabele investering en zorgt al direct na installatie voor een grote besparing op de energierekening. In vergelijking met de andere soorten warmtepompen, zoals een bodem-water warmtepomp, water-water warmtepomp of een lucht-water warmtepomp, is een lucht lucht warmtepomp vaak voordeligste keuze. Een lucht warmtepomp is namelijk eenvoudig in bestaande woningen aan te sluiten, zonder dat daar grote verbouwingswerkzaamheden of boringen voor noodzakelijk zijn.

Zo werkt een lucht lucht warmtepomp

Een lucht warmtepomp werkt door warmte uit de buitenlucht te onttrekken, die vervolgens door een elektrische compressor verder wordt opgewarmd. Een lucht warmtepomp laat zich nog het beste te vergelijken met de omgekeerde werking van een koelkast. De compressor verbruikt elektriciteit, maar wint voor elke kWh stroom daar vier tot wel zes keer zoveel energie voor terug in de vorm van warmte. Een lucht lucht warmtepomp blaast heerlijk warme lucht de woning in!

De kosten en terugverdientijd van een warmtepomp lucht lucht

De lucht warmtepomp prijs ligt gemiddeld tussen de €5500 en €6500. Dat is inclusief complete installatie van de lucht warmtepomp met bijbehorende bekabeling en aansluitmaterialen. Na installatie van de warmtepomp lucht is in de meeste woningen geen hr-ketel meer nodig. Daarmee besparen mensen met een warmtepomp lucht direct op de kosten voor aardgas. Het vastrecht en overige kosten voor de aardgasaansluiting komen te vervallen, wat een extra besparing oplevert.

Terugverdientijd lucht warmtepomp prijs

Doordat een warmtepomp lucht echter wel elektriciteit verbruikt, stijgen de kosten voor stroom. Dat is niet erg, want ondanks dit extra elektriciteitsverbruik bespaart een gemiddeld huishouden tussen de €500 en €750 per jaar op de totale energiekosten. De lucht warmtepomp prijs verdient zichzelf daarmee in ongeveer 10 tot 12 jaar terug.