Menu
8,6

Ook interessant in Nederland!

De lucht water warmtepomp, is ook interessant in Nederland! Hoewel de lucht water warmtepomp vooral in het zuiden van Europa populair is, komen we 'm ook in Nederland steeds vaker tegen. Het is per slot van rekening gemakkelijk te plaatsen, kent een lagere installatiekost dan andere warmtepompen en behaalt al met al toch een mooi rendement.

Hoe werkt een lucht water warmtepomp?

De werking van een lucht water warmtepomp is vergelijkbaar met de werking van een koelkast: het onttrekken van warmte aan één oppervlak om die warmte elders vrij te geven. Bij deze warmtepomp is er een buitenunit voorzien die de warmte aan de buitenlucht onttrekt. Vervolgens zal het via een compressor de temperatuur verhogen. De warmte die het gasvormig koelmiddel opneemt bij de lage temperatuur kan later bij een hogere temperatuur opnieuw worden vrijgegeven.

Het opgewarmde koelmiddel verplaatst zich vervolgens naar de binnenunit, waar het zijn warmte aan het water afgeeft. Het water zal de warmtedistributie verzorgen. Ten slotte wordt de warmte afgestaan. Op dit moment zal het vloeibare koelmiddel een gasvorm aannemen, waarna het opnieuw klaar is voor opwarming in de buitenunit.

De prijs en terugverdientijd van een lucht water warmtepomp.

Het hoeft niet te verbazen dat het rendement van een lucht water warmtepomp in Spanje hoger zal liggen dan in Nederland. Vooral wanneer de temperatuur onder de 3 °C zakt, is het rendement lager dan bij andere soorten warmtepompen.
Omdat de lucht water warmtepomp prijs vrij laag is en omdat het om praktische redenen interessant is bij renovatieprojecten, is het ook in Nederland een veelgebruikte warmtepomp. Reken daarbij op ongeveer 6.000 tot 12.000 euro (inclusief installatiekosten) en een terugverdientijd van zo'n tien tot twintig jaar.