Menu
8,6

Bespaar op verwarming met een ventilatielucht warmtepomp!

Bij een klassiek ventilatiesysteem gaat de afgevoerde warmte verloren. Daarom is een ventilatie warmtepomp een duurzamere keuze. Het verzorgt niet alleen de ventilatie, maar gebruikt de afgevoerde ventilatielucht ook als verwarmingsbron. Al met al kent de ventilatie warmtepomp een mooie terugverdientijd.

Hoe werkt een ventilatie warmtepomp?

Bij een ventilatie warmtepomp wordt de warme lucht gerecupereerd die door het ventilatiesysteem wordt verdreven. De opgevangen warme lucht stroomt vervolgens naar de cv-ketel die hierdoor minder energie nodig heeft om op te warmen. Het gaat met andere woorden om een hybride warmtepomp, omdat het de cv-ketel eenvoudiger maakt om op te warmen. Hierdoor heeft de cv-ketel minder energie nodig. Enkel en alleen verwarmen op basis van een ventilatie warmtepomp is daarentegen niet mogelijk.

De gemiddelde prijs en terugverdientijd van de ventilatielucht warmtepomp

Een ventilatielucht warmtepomp kost gemiddeld al snel tussen de 2.500 en 6.000 euro (incl. installatie). Het is dus een fikse investering, maar het zorgt er wel voor dat de cv-ketel tot 50% minder energie verbruikt. Daarnaast verleng je ook de levensduur van je cv-ketel, waardoor herstellings- en vervangingskosten zich minder snel opdringen. De potentiƫle besparing loopt met andere woorden verder op, maar anderzijds moet je wel rekening houden met de onderhoudskosten van de ventilatielucht warmtepomp. Een terugverdientijd van tien tot twaalf jaar is realistisch. Als de energie- of gasprijzen verder stijgen, loopt de terugverdientijd ook terug.

Waarom kiezen voor een ventilatielucht warmtepomp?
De beperkte kostprijs van de ventilatie warmtepomp, zeker in vergelijking met andere warmtepompen, maken het ook voor starters beschikbaar. Zelfs in combinatie met een oude cv-ketel is de besparing enorm, terwijl het zich eenvoudig laat monteren en geluidsarm werkt. Ook de beperktere CO2-uitstoot sluit aan bij de vernieuwde visie op wonen en leven.