Menu
8,6

Alles over het verbruik van een warmtepomp

Een warmtepomp is beter voor het milieu en je portemonnee dan een hr-ketel. Denk je erover om een pomp te kopen? Dan wil je natuurlijk meer weten over het verbruik van een warmtepomp én hoeveel je bespaart per jaar.

Verbruik warmtepomp

Er zijn elektrische, hybride en ventilatie warmtepompen. Het stroomverbruik van een warmtepomp verschilt per type. Gebruik je nu bijvoorbeeld 1050 m3 gas, dan wordt het energieverbruik van een warmtepomp 2000-3000 kWh. Hoeveel lager het stroomverbruik van een warmtepomp is, hangt af van veel dingen. Denk aan het type en vermogen ervan, de rest van de installatie en de grootte van een woning. Ook het isolatieniveau van een huis en hoeveel personen erin wonen, hebben invloed op het verbruik van een warmtepomp. Verder is de COP-waarde (rendement) belangrijk voor het stroomverbruik van een warmtepomp. Hoe hoger die waarde, hoe zuiniger de warmtepomp.

Besparing op stroomverbruik met warmtepomp

Heb je een gemiddelde eengezinswoning, dan bespaar je met een hybride warmtepomp ongeveer € 270 per jaar. Het verbruik van een warmtepomp is wel hoger dan bij gas, maar je betaalt er minder voor. Heb je een elektrische variant, dan is de besparing op het energieverbruik met een warmtepomp ongeveer € 170 tot € 310.

Terugverdientijd warmtepomp

De aanschafkosten van een warmtepomp heb je na ongeveer 7 tot 15 jaar terugverdiend. Het kopen en laten installeren van een hybride warmtepomp kost ongeveer € 6000. Dat bedrag heb je na ongeveer 7 jaar terug. De geschatte terugverdientijd van een grond-waterwarmtepomp van € 20.000 is zo’n 14 jaar.