Menu
8,6

Je huis duurzaam verwarmen met een water warmtepomp

Je huis duurzaam verwarmen kan met een water water warmtepomp. Dit geothermische systeem gebruikt warmte in het grondwater om een huis te verwarmen. De pomp is een flinke investering, maar kent wel een aantrekkelijk rendement. Zowel de woning als het sanitaire water zijn via dit systeem te verwarmen. Hoe werkt de water water warmtepomp, wat kost het en wat levert het op aan voordelen?

Hoe werkt een water warmtepomp?

Voor optimaal gebruik van een water warmtepomp zijn twee putten nodig: een pompput en retourput. Beide putten op een diepte tussen 25 en 150 meter. De pompput wordt gebruikt om het grondwater op te pompen. Grondwater wordt vervolgens naar de verdamper geleid waar het grondwater warmte afgeeft aan het systeem. Gekoeld water verdwijnt volgens via de retourput naar het grondwater. De water water warmtepomp is hét hart van dit unieke en duurzame systeem om een huis duurzaam te verwarmen, want met een kleine hoeveelheid energie onttrekt de pomp warmte aan het grondwater en benut deze vervolgens om extra warmte te generen.

Wat is het rendement van een water warmtepomp?

Het rendement van de water water warmtepomp ligt hoger dan andere warmtepompsystemen. Dit is te verklaren vanwege de constante temperatuur van het grondwater. Je hebt slechts weinig ruimte nodig om het systeem aan te leggen en ook in de zomer profiteer je van de water warmtepomp: het is een natuurlijke manier om je huis te koelen. Het aanleggen van de putten is kostbaar, want voor het boren ben je minimaal 8.000 euro kwijt. Het rendement van de water warmtepomp maakt de aanschaf echter de moeite waard.