Menu
8,5

Afmetingen zonnepanelen

Wil je zonnepanelen op je dak, dan is het handig om te weten hoeveel erop passen. En daarvoor heb je de afmetingen nodig. Wat is de lengte en de breedte? Onze installatie-expert Ronald van Pelt vertelt je precies hoe groot de panelen van HalloStroom zijn. En hoeveel ruimte je houdt tot de randen. Dan kan jij alvast puzzelen hoe je ze wil neerleggen.

Hoe groot is een zonnepaneel?

Bij HalloStroom gebruiken we uitsluitend zonnepanelen van Canadian Solar, op dit moment het beste merk op de markt. We hebben panelen van 400 Wp en 405 Wp. Het verschil tussen die zonnepanelen zit ‘m in de kleur: donkerblauw of zwart. Beide panelen hebben exact dezelfde afmeting van 1.72m x 1.13m. Je kan ze horizontaal of verticaal leggen (liggend of staand). Daardoor kan je de ruimte op je dak optimaal gebruiken.

Hoeveel Wp per vierkante meter?

Een belangrijke indicatie hoe krachtig een zonnepaneel is, is de maximale opbrengst per vierkante meter. Dat druk je uit in Wp/m². Het oppervlak bereken je door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte. Bij HalloStroom is dat: 1.72 x 1.13 = 1.94m². De maximale opbrengst heet ook wel het piekvermogen. Bij de panelen van HalloStroom is dat 400 Wp of 405 Wp, afhankelijk van welk model je kiest.

Hoe groot is een zonnepaneel?

De afmeting van de zonnepanelen van HalloStroom zijn 1,13 meter (breedte) bij 1,72 meter (lengte). Wil je aan de hand van deze afmeting van de zonnepanelen weten hoeveel panelen er op jouw dak passen? Doe dan onze dakcheck. Onze innovatieve software bekijkt dan meteen hoeveel zonnepanelen jij kwijt kunt.

113 meter 3

Hoeveel ruimte voor 12 panelen?

Als voorbeeld geven we een aantal opties om een set van 12 panelen te plaatsen. We leggen de zonnepanelen altijd strak tegen elkaar, zonder tussenruimte. Afhankelijk van hoe je ze legt, heb je dan een van onderstaande oppervlakten nodig:

  • 6.88m x 3.39m
  • 5.16m x 4.52m
  • 3.44m x 6.78m
  • 10.32m x 2.26m

Denk eraan dat je aan alle kanten minimaal 30 cm ruimte vrijlaat. Dat geldt dus tot de goot, de zijkanten en de nok. Houdt ook rekening met obstakels, zoals een schoorsteen of dakkapel. Ben je van plan nog iets aan je dak te veranderen? Doe dat dan voordat je zonnepanelen laat plaatsen.

Je eigen dakplan

Ieder dak is anders. Eerst maak je een dakplan samen met een specialist van HalloStroom. Die kan je adviseren over hoeveel panelen je nodig hebt en wat de ideale ligging is. Pas als je helemaal tevreden over het dakplan bent, maken we een afspraak om te plaatsen.

Enthousiast?

Kun je niet wachten om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen? En ben je benieuwd of je daarmee voldoende stroom opwekt? Neem contact op voor vrijblijvend advies van een van onze specialisten. Zij beantwoorden je vragen graag. Je kunt ondertussen ook alvast de dakcheck doen om te controleren of jouw dak geschikt is.

Bekijk hoeveel panelen er op jouw dak passen

Over de Auteur: Ronald van Pelt (Partner-Manager bij HalloStroom)

Ronald zorgt dat je zonnepanelen vakkundig en veilig worden geïnstalleerd. Dat is wel zo fijn, want als klant wil je een vlotte installatie zonder gedoe. Met ruim 3 jaar werkervaring als inspecteur, beschikt hij over uitgebreide specialistische kennis en legio technische certificaten. Maar misschien nog wel belangrijker: Ronald weet persoonlijk hoe belangrijk een goede installatie is waar je geen omkijken naar hebt. Hij is zelf namelijk ook trotse huurder van 12 zonnepanelen.

Meer weten? Bekijk Ronald’s persoonlijke pagina!