Menu
8,5

Btw teruggave zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 betaal je geen btw meer over het kopen van zonnepanelen. Daarmee is een einde gekomen aan de regeling dat je de betaalde btw kan terugvragen bij de belastingdienst. Voor het huren van zonnepanelen geldt nog wel het btw-tarief van 21%.

Btw terugvragen tot 2022

Tot eind 2022 betaalde je 21% btw over de aanschaf van zonnepanelen. Die btw kon je vervolgens terugvragen bij de Belastingdienst. Door het btw-tarief naar 0% te verlagen, is het aankoopproces makkelijker geworden en hebben kopers minder administratie.

Uitzondering op 0%-tarief

Je betaalt nog steeds 21% btw, als je zonnepanelen tegelijk dienen als dakbedekking van een nieuwbouwwoning. Het gaat dan om zogenaamde geïntegreerde zonnepanelen. Je kan de betaalde btw wel terugvragen, zolang het btw-bedrag apart vermeld staat op de factuur.

Btw-tarief voor zonnepanelen huren

In 2023 blijft het btw-tarief voor het huren van zonnepanelen 21%. Wel komt er steeds meer druk op het kabinet om het 0%-tarief ook op de verhuur van zonnepanelen toe te passen. Gelukkig zijn de financiële voordelen van zonnepanelen huren zo groot, dat huurders ook zonder btw-verlaging enorm besparen op hun energierekening.

Geld besparen met zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren blijft voor veel mensen de beste keuze. Vanaf het moment dat je zonnepanelen huurt, verminderen direct de kosten voor je stroomverbruik. Afhankelijk van hoeveel panelen je neemt, kan je stroomconsumptie zelfs naar nul gaan. De huurprijs van je panelen is veel lager dan wat je bespaart. De winst kan zelfs oplopen tot honderden euro’s per maand. Dat geef je toch liever aan iets anders uit dan aan je energieleverancier?

Enthousiast?

Wil je zo snel mogelijk groene stroom opwekken op je dak? Fantastisch! We denken graag met je mee wat er allemaal mogelijk is. Doe meteen de dakcheck of neem contact op voor vrijblijvend advies van één van onze specialisten.


Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Check je dak met onze online dakscan.

Dakcheck