Menu
8,4

Btw teruggave zonnepanelen

Als je zonnepanelen koopt, heb je recht op een btw-teruggave van het door jou betaalde btw-bedrag (bij zonnepanelen huren ligt dat anders, dan heb je geen recht op btw-teruggave). Maar hoe werkt dat precies en welke stappen moet je ondernemen? Wij hebben het voor je uitgezocht, dus doe er je voordeel mee.

Btw terugvragen zonnepanelen: word tijdelijk kleine ondernemer

Als je als particulier stroom aan het net levert, beschouwt de Belastingdienst je op verzoek als kleine ondernemer. Je moet je dus bij de Belastingdienst aanmelden. Dit doe je met het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ dat je op de site van de Belastingdienst terugvindt. Bij vraag 2b geef je aan of je mee wilt doen aan de kleine ondernemersregeling (de zogeheten KOR). Het voordeel daarvan is dat je maar 1 of 2 keer een btw-aangifte hoeft te doen. Vervolgens krijg je van de Belastingdienst bericht of je inderdaad geregistreerd staat en wat je btw-nummer is.

Geef eerst je rekeningnummer door

Geef bij de Belastingdienst ook je rekeningnummer door, dus de rekening waarop de btw mag worden teruggestort. Dit kun je online regelen op de website van de Belastingdienst. Doe dit voor je aan de volgende stap begint, zodat het proces van geld terugkrijgen zo snel mogelijk kan verlopen.

Btw zonnepanelen terugvragen: doe de btw-aangifte

Nu kun je aan de slag met het invullen van je btw-aangifte. Dat is in principe helemaal niet zo moeilijk. Je hoeft alleen de rubrieken 1 en 5 in te vullen. Je kunt online heel veel invulhulpen vinden voor het doen van deze aangifte. Kom je er zelf echt niet uit met de btw-teruggave zonnepanelen? Je kunt er natuurlijk ook een boekhouder of een gespecialiseerd kantoor voor inschakelen. Houd er dan wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn (gemiddeld zo rond de 100 euro).

En nu is het een kwestie van de aangifte insturen en wachten tot je de bevestiging krijgt van de Belastingdienst. Zonnepanelen aanschaffen hoeft zoals je ziet dus helemaal niet zo duur te zijn. Als je de bevestiging eenmaal ontvangen hebt, staat het geld ook vrij snel op je rekening.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Check je dak met onze online dakscan.

Dakcheck