Menu
8,5

Welk aantal zonnepanelen heb ik nodig?

Hoe weet je nu welk aantal zonnepanelen je echt nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn? Met te weinig panelen wek je niet voldoende stroom op en blijf je betalen aan je energieleverancier. Maar te veel zonnepanelen is ook zonde van de kosten. Lees snel verder hoe je precies kunt uitrekenen hoeveel je echt nodig hebt.

Bekijk hoeveel panelen er op jouw dak passen

Bereken je stroomverbruik

Financieel ben je het beste uit als je precies zoveel stroom opbrengt als zelf verbruikt. Je betaalt je energieleverancier dan niets meer voor stroom, terwijl je de kosten voor zonnepanelen huren tot een minimum beperkt. Maar hoe weet je hoeveel je verbruikt?

Een goed startpunt is je laatste jaarafrekening. Daar vind je het meest recente verbruik. Gemiddeld verbruiken alleenstaanden zo’n 1.500 kWh aan stroom, kleine huishoudens 2.500 kWh en grote gezinnen al gauw meer dan 4.000 kWh.

Houd rekening met de toekomst

Houd bij het berekenen van je energiebehoefte rekening met eventuele veranderingen in huis. Ga je bijvoorbeeld meer thuiswerken, dan zal waarschijnlijk ook overdag de verwarming aan staan. Om een elektrische auto een jaar lang op te laden heb je 1.500 kWh extra nodig. Koken op een elektrisch fornuis kost je 200 kWh, net als het opladen van een e-bike. Een Quooker, airco of elektrische kachel verbruiken zo’n 500 kWh elk. En bloeit je liefde voor tropische vissen spontaan op, reken dan op gerust nog eens 1.000 kWh voor een verwarmd aquarium.

Bereken het aantal benodigde zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is eenvoudig te voorspellen. Gebruik als stelregel dat zonnepanelen 900 uur per jaar stroom opwekken. Een paneel met een rendement van 410Wp brengt jaarlijks ongeveer 370.000Wh op, ofwel 370kWh. Vervolgens bereken je hoeveel panelen nodig zijn om in je verwachte stroomverbruik te voorzien. Voor een verwachte consumptie van 3700 kWh heb je dus 10 panelen van 410Wp nodig.

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Natuurlijk, de grootte van je dak bepaalt het maximum aan zonnepanelen dat je kunt plaatsen. Maar behalve de beschikbare vierkante meters, zijn er nog een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden.

 • Afmeting zonnepaneel
  De zonnepanelen die HalloStroom gebruikt hebben een afmeting van 1.72m x 1.13m. Ze kunnen zowel liggend als staand gelegd worden. De panelen worden strak tegen elkaar geplaatst. Om bijvoorbeeld 12 panelen te plaatsen heb je een oppervlakte nodig van 6.88m x 3.39m of 5.16m x 4.52m of 3.44m x 6.78m of 10.32m x 2.26m. Je ziet het, er zijn veel opties. Zo kunnen we rekening houden met de mogelijkheden van het dak én jouw persoonlijke voorkeur.
 • Ligging dak
  Daken met ligging op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten zijn uitstekend geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. De zonneopbrengst is dan maximaal. Ook daken met ligging op het westen of oosten zijn geschikt. Het rendement is ongeveer 20% lager, maar het is gunstig dat je de opbrengst van zonnestroom over een langere periode spreidt. ’s Ochtends en ’s avonds maak je er namelijk zelf direct gebruik van. Het noorden en westen van Nederland is omringd door de Noordzee. Kustgebieden hebben per jaar tot 10% meer zonuren dan het binnenland, terwijl de temperatuur gemiddeld een paar graden lager is. Dat is beide gunstig voor het rendement van zonnepanelen.
 • Schuin of plat dak
  Bij een schuin dak kies je de kant die het dichtst op het zuiden staat. De panelen worden op een rails direct op het dak gemonteerd. Bij een plat dak worden de panelen op een schuin frame gemonteerd voor de ideale hellingshoek. Om het maximaal aantal panelen te plaatsen kies je om ze in dezelfde richting te leggen als de randen van het dak. Als de ruimte het toelaat, kun je ook kiezen voor een ideale oriëntatie op het zuiden. Bij HalloStroom hebben we ervaring in het plaatsen van zonnepanelen op alle soorten daken. Heb je een uniek dak en twijfel je of je daar panelen op kunt leggen? Neem gerust contact op met onze specialist voor een deskundig en vrijblijvend advies.
 • Obstakels dak
  Als je goed naar je dak kijkt, zie je ongetwijfeld een paar hindernissen. Een dakraam, schoorsteen en cv-rookafvoer hebben allemaal invloed op het positioneren van de panelen.
 • Aanzicht dak
  De uitstraling van je dak is belangrijk. Bedenk daarom hoe het aanzicht verandert met zonnepanelen erop. De meeste klanten vinden een aaneengesloten rechthoek van panelen het mooiste. Maar ook twee horizontale rijen is populair. Jouw dak, jouw keus!

Geschikt dak

 • Ligging zuid, oost, of west
 • Dakpannen of bitumen
 • Niet teveel schaduw
 • Groot genoeg (>10m2)
 • Schuin of plat

Ongeschikt dak

 • Pal op het noorden
 • Te klein (<10m2)
 • Teveel obstakels zoals dakkapel, schoorsteen
 • VVE of huurhuis

Kosten en opbrengst van zonnepanelen

Bij HalloStroom zijn de kosten van je zonnepanelen lekker overzichtelijk. Je betaalt namelijk alleen een vast huurbedrag per maand. Geen gedoe en geen zorgen, geniet van een eersteklas zonnesysteem inclusief garantie en verzekering. Lees voor een gedetailleerde berekening hoeveel geld je kunt besparen het artikel kosten en opbrengst van zonnepanelen. Als zonnepanelenbezitter krijg je te maken met salderen en terugleveren. We leggen uit hoe het zit.

Hoe werkt stroom salderen

Overdag wek je meer stroom op dan je gebruikt, logisch. In de avond is dat andersom. Ook kun je ervan uitgaan dat je panelen in de zomer een hoger rendement hebben dan in de winter. Om altijd over stroom te beschikken, gebruiken zonnepanelenbezitters hun energieleverancier in feite als een tijdelijke stroomopslag. Net als een enorme accu. Bij overproductie stuur je er stroom heen, bij onderproductie krijg je die stroom terug. Je energieleverancier houdt exact bij hoeveel stroom je levert en ontvangt. En aan het eind van het jaar wordt dat tegen elkaar weggestreept. Dat heet salderen.

Om altijd over stroom te beschikken, gebruiken zonnepanelenbezitters hun energieleverancier in feite als een tijdelijke stroomopslag. Net als een enorme accu.

Extra terugleveren aan het net

Het zou toch mooi zijn als je meer kunt terugleveren aan het net om extra geld te verdienen aan je zonnepanelen? De tijd dat je onbeperkt de marktprijs ontving voor stroom is helaas voorbij, maar je ontvangt zeker nog een vergoeding. De hoogte van de terugleververgoeding wordt bepaald door je energieleverancier. De bedragen variëren op dit moment (september ’22) van € 0.05 (laag) tot € 0.25 (beter) of zelfs het stroomtarief in je contract (top). Let hier dus goed op bij het afsluiten van een energiecontract.

Enthousiast?

Kun je niet wachten om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om helemaal zelfvoorzienend in stroom te zijn? Neem contact op voor vrijblijvend advies van één van onze specialisten. Je kunt ondertussen ook alvast de dakcheck doen om te controleren of jouw dak geschikt is.


Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen?

Ben je er nog niet helemaal over uit hoeveel zonnepanelen er nu op jou dak passen? Met behulp van onze dakcheck zullen we je een handje helpen!

Check je dak

Ieder dak is anders. Voordat we gaan plaatsen, maak je bij HalloStroom eerst samen met een specialist een dakplan. Die kan je het beste adviseren over de hoeveelheid en ideale ligging van de panelen. Het dakplan is pas af als jij 100% tevreden bent.