Menu
6,6

Welk aantal zonnepanelen heb ik nodig?

Welk aantal zonnepanelen heb ik nu echt nodig? Dat is een vraag die elke potentiƫle koper van zonnepanelen zich afvraagt. Hoeveel zonnepanelen er in jouw situatie nodig zijn of welke set zonnepanelen handig is, is afhankelijk van de gewenste energieopbrengst en natuurlijk wat voor dak je hebt. Is het groot, ligt het op het zuiden, etc. Lees verder wat de variabelen zijn, of check meteen online je dak.

Bekijk hoeveel panelen er op jouw dak passen

Hoeveel zonnepanelen voor mijn stroomverbruik?

Het aantal zonnepanelen berekenen voor het stroomverbruik is eenvoudig zelf te doen. Neem het gemiddelde stroomverbruik per jaar als uitgangspunt. Stel dat de leverancier zonnepanelen heeft van 290Wp (Wattpiek). De berekening is het jaarlijks stroomverbruik maal 1,1 en dat deel je voor het vermogen van een enkel zonnepaneel in Wp. Dus in dit geval 3000 maal 1,1 = 3300. Deze uitkomst deel je door 290 met als uitkomst: hoeveel zonnepanelen = 11,4. Het is voor een zekere opbrengst mogelijk om dan twaalf zonnepanelen aan te schaffen. Gebruik je de helft aan stroom, dan heb je dus ook maar 6 zonnepanelen nodig. De opbrengst van zonne-energie verschilt natuurlijk per jaar. Ligt je gemiddelde stroomverbruik hoger? Bij een gewenste jaaropbrengst van 4000 kWh is het aantal benodigde zonnepanelen bijvoorbeeld 15.

Er zijn ook andere sets van zonnepanelen:

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Het is inderdaad van belang om te weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Er zijn daarvoor verschillende factoren om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld het type dak, zoals een plat dak of schuin dak. Kijk niet alleen naar het totale dakoppervlak, maar ook naar de schaduwkant. Als er geen zon schijnt, is het handig om de zonnepanelen daar in elk geval niet te plaatsen. In principe is het gehele dakoppervlak geschikt als er een mogelijkheid is om zonnepanelen strak tegen elkaar aan te plaatsen. Bij een plat dak is er sprake van ruimte tussen de rijen zonnepanelen, zodat deze elkaar niet in de schaduw houden. Houd rekening met een marge van minimaal een halve meter bij de dakrand. Kijk eveneens of er sprake is van een schoorsteen die mogelijk in de weg zit. Of een dakkapel. Houd voor de berekening rekening met het vrij beschikbare dakoppervlak en bereken het aantal m2 dat er vrij is om zonnepanelen te plaatsen.

Geschikt dak

  • Ligging zuid, oost, of west
  • Dakpannen of bitumen
  • Niet teveel schaduw
  • Groot genoeg (>10m2)
  • Schuin of plat

Ongeschikt dak

  • Pal op het noorden
  • Te klein (<10m2)
  • Teveel obstakels zoals dakkapel, schoorsteen
  • VVE of huurhuis

Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen?

Ben je er nog niet helemaal over uit hoeveel zonnepanelen er nu op jou dak passen? Met behulp van onze dakcheck zullen we je een handje helpen!

Check je dak