Menu
8,5

KLEURVERSCHIL IN ZONNEPANELEN

We krijgen zo nu en dan vragen over kleurverschillen die ontstaan in zonnepanelen. Meestal ingegeven door onzekerheid over de invloed op het rendement. Maar soms ook vanuit een esthetisch oogpunt. We leggen je graag uit hoe zonnepanelen worden geproduceerd en welke zekerheden je hebt.

Natuurlijk materiaal en kleurverschil zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit natuurlijke materialen. De zonnecellen die zorgen voor het opwekken van energie zijn bijvoorbeeld van silicium. Dat stofje wordt onder extreme hitte gewonnen uit zand. Van de grondstof worden eerst blokken gemaakt en daarvan worden hele dunne plakken gesneden. Elk plakje bestaat uit een unieke combinatie van moleculen, geen zonnecel is hetzelfde. Die cellen worden uiteindelijk gelamineerd en in een frame geplaatst. En hallo, een zonnepaneel.

Kleurverschil zwarte zonnepanelen is niet ongewoon
Ieder zonnepaneel wordt uitgebreid getest op opbrengst en weersbestendigheid. Het paneel wordt blootgesteld aan hele hevige regenbuien en temperaturen van -15 tot + 50 graden. Zo weten we zeker dat je zonnepaneel geschikt is voor duurzaam gebruik. Toch kunnen we niet alles testen. En ieder natuurproduct is uiteindelijk gevoelig voor de omstandigheden waarin het wordt gebruikt. Zonnepanelen moeten bijvoorbeeld altijd even wennen aan het buiten zijn. Een gevolg daarvan is dat de kleur van zonnecellen kan veranderen tijdens de eerste maanden. Zwarte zonnepanelen verkleuren in enkele gevallen. Doordat iedere cel anders is, ontstaan er soms kleurverschillen op een paneel of tussen verschillende panelen. Het zwart wordt simpelweg iets minder zwart. In de meeste gevallen trekken deze verkleuringen vanzelf weer weg. Af en toe is het blijvend.

HEVIGE REGENBUIEN OF EXTREME TEMPERATUREN ZIJN GEEN PROBLEEM

Banner2

Zonnepanelen bekennen kleur
Het is belangrijk om te weten dat de verkleuring geen invloed heeft op het rendement van je zonnepanelen. De cellen leveren net zoveel energie op als daarvoor. Het is hooguit een esthetische kwestie. Ga dus niet aan de slag met water en spons of zelfs met reinigingsmiddelen. Schoonmaakmiddelen zijn overigens nooit een goed idee voor zonnepanelen. Daar kunnen de natuurlijke materialen weer slecht op reageren.

Kleurverschil is kortom geen probleem. Twijfel je toch? Neem een paar foto’s en bel gerust even op. We kijken graag met je mee, ook naar de opbrengst van je zonnepanelen.

Heb je vragen over zaken als delaminatie, interne corrosie, hotspots of barsten, die wel kunnen zorgen voor problemen? Laat het ons dan weten.

Mandy Hallostroom Oldenzaal

Een duurzame relatie

Hallo Almere hallo zonnige daken

Hallo zonnige daken

Hallo Lelystad dag naakte daken

Zonne-energie met de buren