Menu
8,5
Kosten zonnepanelen kopen

Wat kosten zonnepanelen kopen?

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Bij HalloStroom kun je voordelig zonnepanelen huren, niet kopen. Is huren ook voor jou de meest gunstige optie? We vinden het belangrijk dat je een volledig beeld hebt om de juiste keuze te maken. Daarom informeren we je op deze pagina ook over het kopen van zonnepanelen.

Dankzij nieuwe technieken en schaalvergroting is de aanschafprijs van zonnepanelen jarenlang gedaald, maar door toegenomen grondstof- en transportprijzen stijgen de prijzen sinds 2021 weer. Tegelijkertijd zijn ook de subsidies en belastingvoordelen verminderd. Wat kost het kopen van zonnepanelen nu precies en welke kosten komen daar nog bij? We zetten alles overzichtelijk voor je op een rij.

Wat heb ik nodig om stroom op te wekken met zonnepanelen?

Als je stroom wilt opwekken met zonnepanelen, heb je de volgende drie dingen nodig:

  1. Zonnepanelen, om zonnekracht om te zetten naar gelijkstroom.
  2. Een omvormer, om gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom.
  3. De installatie inclusief bedrading en montage, om je systeem aan te sluiten en met het energienet te verbinden.

1. Wat kosten de zonnepanelen?

De prijs van een zonnepaneel hangt sterk af van het vermogen. Een paneel met een maximale opbrengst van 300 Watt zal aanzienlijk goedkoper zijn dan een paneel met maximum van 400 Watt. De prijs voor een middenmoot zonnepaneel van 350 Wattpiek (Wp) varieert van € 300 tot € 500. Om de kosten van zonnepanelen eerlijk te vergelijken hanteer je de prijs per Wattpiek, oftewel € per Wp. Het verschil in de prijs per Wattpiek zit in de kwaliteit: betere panelen hebben minder storingen en gaan langer mee. Ook het uiterlijk speelt een rol: je betaalt iets meer voor een mooi ontwerp.

Voor een gemiddelde installatie gaan we uit van een huishouden van 4 personen met een jaarlijks verbruik van 3.200 kWh. Om voldoende stroom op te wekken heb je daarvoor 3.500 Wp aan zonnepanelen nodig. Dat komt neer op 10 panelen van 350 Wp. Met een gemiddelde prijs van € 400 per paneel van 350 Wp koop je voor € 4.000 aan zonnepanelen.

Bij HalloStroom hoef je geen zonnepanelen te kopen. Je betaalt alleen een vast huurbedrag per maand.

2. Wat kost de omvormer?

Omvormers zijn er in verschillende prijsklassen. De betere omvormers hebben een monitoring systeem ingebouwd, waarmee je via een app de precieze opbrengst van je zonnepanelen kunt inzien. Ga er vanuit dat een goede omvormer voor 10 zonnepanelen tussen de € 700 en € 1.000 kost. Belangrijk om te weten is dat een omvormer gemiddeld een levensduur van 10 jaar heeft, waarna het vervangen moet worden.

Bij HalloStroom hoef je geen omvormer te kopen. Je betaalt alleen een vast huurbedrag per maand. Als je omvormer vervangen moet worden krijg je gewoon een nieuwe.

3. Wat kost de installatie?

Zonnepanelen installeren kan alleen door gecertificeerde installateurs. Voor 10 panelen zijn ze gemiddeld een dag bezig met de montage op je dak en de aansluiting op het elektriciteitsnet. De kosten voor de installatie liggen rond de € 1.000.

Bij HalloStroom hoef je niet voor de installatie te betalen. Je betaalt alleen een vast huurbedrag per maand. Ook als er een monteur nodig is voor onderhoud of reparatie van je zonnesysteem betaal je daar niets voor.

4. Wat zijn de totale kosten van zonnepanelen?

Een compleet systeem van 10 zonnepanelen, omvormer en installatie kost in 2022 totaal zo’n € 6.000. Het is op dit moment nog mogelijk om 21% BTW terug te vragen bij de belastingdienst. Dat kan € 1.000 schelen. Je dient je dan wel als ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst om een omzetbelastingnummer aan te vragen. Meer informatie hierover lees je op de site van de Belastingdienst.

Zonnepanelen kopen te duur? Huur!

Om zonnepanelen te kopen ben je in één keer een flinke klap geld kwijt. Geld dat je aan iets anders had kunnen uitgeven of misschien wel moet lenen. Gelukkig kun je bij HalloStroom eenvoudig en voordelig zonnepanelen huren. Dat is zorgeloos genieten van 100% duurzaam opgewekte stroom, voor een vast bedrag per maand. Wist je dat huren inclusief verzekering en onderhoud is? Wel zo prettig als er iets stuk gaat of vervangen moet worden. Zonder omkijken naar jouw zonnepanelen zit jij er altijd lekker zonnig bij.

Wat bespaar jij met zonnepanelen huren?