Menu
8,5

Opbrengst zonnepanelen per dag

Wanneer je kiest voor zonnepanelen huren, wil je natuurlijk weten wat de opbrengst van je zonnepanelen per dag is.

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per dag is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:

  • Het gemiddeld aantal zonuren
  • De ligging van de zonnepanelen
  • De hellingshoek van de zonnepanelen
  • Schaduwobjecten rondom je huis

Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per dag is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken. Dat gaat dan om de opbrengst per dag en de opbrengst per jaar.

Wat is de gemiddelde opbrengst per zonnepaneel per dag?

We drukken de opbrengst van een zonnepaneel uit in Wattpiek (Wp). Bij HalloStroom kun je verschillende zonnepanelen huren. Je kunt hoogrendement zonnepanelen huren van 405 Wp (deze zijn blauw met zilveren frame) en zonnepanelen van 395 Wp (deze zijn helemaal zwart).

Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per dag kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 405 Wp ook echt 405 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren, zoals de ligging van je dak en het aantal zonuren. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per dag is.

Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh

De instralingsfactor is in Nederland gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Een zonnepaneel van 395 Wp zal dus: 395 * 0,85 = 336 kWh opleveren. En een zonnepaneel van 405 Wp zal dus: 405 * 0,85 = 344 kWh leveren.

Om de gemiddelde opbrengst van 1 zonnepaneel per dag te berekenen, moet je de opbrengst van 1 zonnepaneel in kWh delen door het aantal dagen in het jaar (365). Hieronder zie je onze berekening voor de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per dag:

Opbrengst per 1 zonnepaneel in kWh / aantal dagen in het jaar = gemiddelde opbrengst in kWh per dag

Een zonnepaneel van 395 Wp heeft een gemiddelde opbrengst van: 336/365 = 0,92 kWh per dag. Een zonnepaneel van 380 Wp heeft een gemiddelde opbrengst van: 344/365 = 0,94 kWh per dag.

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Met onderstaande formule bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Totale verbruik kWh per jaar / opbrengst 1 zonnepaneel in kWh = aantal benodigde zonnepanelen

Een gezin met 2 kinderen en 2 volwassenen verbruikt zo’n 4000 kWh per jaar. Dan heb je met zonnepanelen van 395 Wp: 4000 kWh/336 Wp= 13 zonnepanelen nodig. Met zonnepanelen van 380 Wp heb je nodig: 4000 kWh/344 Wp = 12 zonnepanelen. Wil je weten hoeveel geld het kost om 12 zonnepanelen te huren? Doe dan onze dakcheck. We vertellen je dan meteen hoeveel het kost om zonnepanelen te huren.

Gemiddelde opbrengst 12 zonnepanelen per dag

Ben je nu benieuwd wat de gemiddelde opbrengst van 12 zonnepanelen per dag is? 12 zonnepanelen van 395 Wp hebben een gemiddelde opbrengst van: 0,92 kWh * 12 = 11,04 kWh per dag. 12 zonnepanelen van 405 Wp hebben een gemiddelde opbrengst van: 0,94 kWh * 12 = 11,28 kWh per dag.

Ook weten wat zonnepanelen jou opleveren?

In de situaties hierboven hebben we gerekend met gemiddelden. Het kan zijn dat voor jou persoonlijk andere factoren belangrijk zijn als het gaat om totale opwekking van zonnepanelen. Denk aan de ligging van je dak (ligt je dak op het westen of op het zuiden?) en de hellingshoek van je zonnepanelen (hoe schuin is je dak?).

Wil je precies weten wat op jouw situatie toepasbaar is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, of doe de dakcheck. Je weet dan meteen hoeveel je kunt besparen en hoeveel zonnepanelen je nodig zult hebben.

Laatste update: Oktober 2021


Wat wordt jouw opbrengst?