Menu
8,5

Opbrengst zonnepanelen per jaar

Wanneer je kiest voor zonnepanelen huren, wil je natuurlijk weten wat de opbrengst van je zonnepanelen per jaar is. Ook vertellen we je wat de opbrengst zonnepanelen per dag is.

Jaaropbrengst zonnepanelen grafiek

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per jaar is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:

  • Het gemiddeld aantal zonuren
  • De ligging van de zonnepanelen
  • De hellingshoek van de zonnepanelen
  • Schaduwobjecten rondom je huis

Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen jaarlijks ism, wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.

Jaaropbrengst zonnepanelen

We drukken de opbrengst van een zonnepaneel uit in Wattpiek (Wp). Bij HalloStroom kun je verschillende zonnepanelen huren. Je kunt hoogrendement zonnepanelen huren van 405 Wp (deze zijn blauw met zilveren frame) en zonnepanelen van 395 Wp (deze zijn helemaal zwart).

Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per jaar kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 395 Wp ook echt 395 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren (nummers 1 tot en met 4). Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per jaar is.

Berekenen jaaropbrengst zonnepanelen

Bij het berekenen van de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per jaar, kun je uitgaan van onderstaande formule. De instralingsfactor is in Nederland gemiddeld 85%, ofwel 0,85.

Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar

Een zonnepaneel van 395 Wp zal dus: 395 * 0,85 = 336 kWh per jaar opleveren. En een zonnepaneel van 405 Wp zal jaarlijks dus: 405 * 0,85 = 344 kWh opleveren.

Hoeveel panelen heb ik nodig met een gemiddelde opbrengst per jaar?

Een gezin met 2 kinderen en 2 volwassenen verbruikt gemiddeld zo’n 4000 kWh per jaar. Dan heb je met zonnepanelen van 395 Wp: 4000 kWh/336 Wp= 13 zonnepanelen nodig. Met zonnepanelen van 405 Wp heb je nodig: 4000 kWh/344 Wp = 12 zonnepanelen. Wil je weten hoeveel geld het kost om 12 zonnepanelen te huren? Doe dan onze dakcheck. We vertellen je dan meteen hoeveel het kost om zonnepanelen te huren.

Ook weten wat zonnepanelen jou opleveren?

In de situaties hierboven hebben we gerekend met gemiddelden. Het kan zijn dat voor jou persoonlijk andere factoren belangrijk zijn als het gaat om totale opwekking van zonnepanelen. Denk aan de ligging van je dak (ligt je dak op het westen of op het zuiden?) en de hellingshoek van je zonnepanelen (hoe schuin is je dak?).

Wil je precies weten wat op jouw situatie toepasbaar is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, of doe de dakcheck. Je weet dan meteen hoeveel je kunt besparen en hoeveel zonnepanelen je nodig zult hebben.


Laatste update: Oktober 2021

Wat wordt jouw opbrengst?