Zonnepanelen op een plat dak

De combinatie zonnepanelen en plat dak roept nogal eens wat vragen op. Bijvoorbeeld of het wel rendabel is om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen. Dat is het zeker wel. Het is zelfs zo dat de combinatie zonnepanelen plat dak een uitstekend rendement biedt. Bovendien zijn de panelen op een vlak dak uit het zicht te plaatsen. Het is wel belangrijk om de panelen optimaal te positioneren. Hiervoor is het mogelijk om staanders te gebruiken. De kosten voor staanders zijn bij een schuin dak niet nodig. Daar is echter wel weer een steiger voor de plaatsing nodig en bij een plat dak volstaat een ladder. De kosten compenseren elkaar bij een plat dak en schuin dak.

Opbrengst en hellingshoek zonnepanelen plat dak
Het is bij een plat dak uiteraard wel belangrijk dat er voldoende zon op schijnt. Als het dak helemaal in de schaduw ligt, is de opbrengst beperkt. Bij een plat dak is de hellingshoek van de panelen ook belangrijk. De perfecte hellingshoek is wat dat betreft 36 graden om tot een optimale opbrengst te komen Bij platte daken is er dan wel een nadeel. Het is niet mogelijk om de rijen tegen elkaar te plaatsen. Dan ontstaat er namelijk schaduw. Dat is te voorkomen door de rijen op afstand van elkaar te plaatsen.

Richting zonnepanelen op plat dak

De richting van de zonnepanelen op plat dak is bij de plaatsing eveneens van belang voor de opbrengst. Het voordeel van platte daken is dat de panelen in de richting van het zuiden te plaatsen zijn. Dat is de beste positie zonder verlies en dus met optimale opbrengst. Een plaatsing in de richting van het westen of oosten zorgt voor 20% minder rendement. De panelen in de richting van het zuidoosten of zuidwesten plaatsen, levert 5% minder rendement op. Qua kosten is er nog rekening te houden met het liggend of staand positioneren van de panelen. De afmeting van het dak en zichtbaarheid van zonnepanelen op een plat dak speelt daarbij eveneens een rol.

Pic02