Menu
8,4

Thuisbatterij: geschikt voor mij?

Een thuisbatterij is dé manier om meer rendement uit je zelfopgewekte stroom te halen. Dat klinkt super, maar hoe werkt dat precies? We leggen uit wat een thuisbatterij eigenlijk is, wat het kost en wat de grootste voor- en nadelen zijn. Zo kun je zelf besluiten of een oplaadbare accu ook iets voor jou is.

Een thuisbatterij is dé manier om meer rendement uit je zelfopgewekte stroom te halen. Dat klinkt super, maar hoe werkt dat precies? We leggen uit wat een thuisbatterij eigenlijk is, wat het kost en wat de grootste voor- en nadelen zijn. Zo kun je zelf besluiten of een oplaadbare accu ook iets voor jou is.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een oplaadbare accu. Hij wordt zo geplaatst dat alle stroom voor je woning erdoorheen gaat. Je laadt ‘m op met stroom van het net of van je zonnepanelen. Zo kun je overdag voordelige stroom opslaan en dat in de avond gebruiken. Vooral in combinatie met zonnepanelen is een thuisaccu dus een manier om energiekosten te besparen.

Welke opslagcapaciteit heeft mijn thuisbatterij nodig?

De opslagcapaciteit van je thuisaccu hangt af van je dagelijkse stroomverbruik. Je wilt voldoende energie opslaan om vooruit te kunnen in de periode dat je zonnepanelen geen stroom opwekken. Dat is van zonsondergang tot zonsopkomst. Tijdens het voorjaar, de zomer en het najaar is een accu van 6 tot 8 kWh voldoende voor de meeste huishoudens om zonder netstroom de volgende dag te halen.

Op korte winterdagen genereren zonnepanelen te weinig stroom om de accu volledig op te laden. En dat terwijl je stroomverbruik in de winter juist toeneemt. Het is met een thuisbatterij nu nog niet mogelijk om het hele jaar door zelfvoorzienend te zijn qua stroom.

Wat kost een thuisaccu?

De prijs van een thuisbatterij is voor het grootste deel afhankelijk van de opslagcapaciteit. Accu’s van 5 kWh vind je tussen de 2.000 en 3.000 euro. Een batterij van 6 kWh kost rond de 4.000 tot 5.000 euro. En voor een accu met 8 kWh opslag betaal je 6.000 tot 7.000 euro. Reken voor een extra grote batterij van 10 kWh ongeveer 8.000 euro.

Voor een compleet financieel plaatje is naast de inhoud, ook de levensduur van een batterij van belang. Die duurzaamheid wordt uitgedrukt in jaren en het aantal cycli, oftewel hoe vaak je een batterij kunt opladen. Ook neemt de opslagcapaciteit van accu’s na verloop van tijd af.

Welke soorten thuisbatterijen bestaan er?

De meest gebruikte thuisaccu’s zijn lithium-ion batterijen. Dit is een lichte en compacte soort energieopslag met een lange levensduur en hoog rendement. Je vindt ze onder andere in telefoons en laptops.

Een nieuwe technologie is de zoutwaterbatterij. Deze accu is een milieuvriendelijk alternatief, omdat er geen schaarse grondstoffen als kobalt en lithium nodig zijn. Dit type accu is een stuk zwaarder en je hebt meer ruimte nodig om er een te plaatsen. Maar ze kunnen tot twee keer zo lang meegaan.

Grote merken als Tesla, LG, Samsung, Philips, Solarwatt, Huawei en Ikea hebben allemaal meerdere hoogwaardige thuisbatterijen op de markt gebracht. Voor een optimale werking en veiligheid laat je een thuisbatterij door een erkende vakman plaatsen en installeren.

Voordelen van een thuisbatterij

  • Je maakt je huis energieonafhankelijk en zelfvoorzienend in stroom. In geval van een stroomstoring blijft bij jou het licht (en de tv) gewoon aan.
  • Bespaar geld door je accu op te laden met zonnestroom of met netstroom wanneer dat het goedkoopst is.
  • Te veel opgewekte stroom van je zonnepanelen hoef je niet meer voor een lage terugleververgoeding aan je energieleverancier te verkopen. Dat wordt steeds belangrijker naarmate de salderingsregeling verder wordt afgebouwd.
  • De installatie van een thuisbatterij is eenvoudig. Hij is ongeveer zo groot als een cv-ketel en je kunt ‘m binnen of buiten plaatsen.
  • Je thuisaccu is onderhoudsvrij en kan wel 20 jaar meegaan.


Nadelen van een thuisbatterij

  • De aanschafprijs van een thuisbatterij is nog erg hoog.
  • De terugverdientijd van een thuisaccu in combinatie met zonnepanelen is nog zo’n 10 tot 15 jaar.
  • Zelfs de grootste thuisbatterijen kunnen je woning niet meer dan 2 dagen van stroom voorzien. In de winter blijft je dus afhankelijk van een energieleverancier.
  • Lithium-ion batterijen hebben een grote milieubelasting. Het benodigde kobalt en lithium zijn schaarse grondstoffen. Bovendien is een thuisbatterij na gebruik moeilijk te recyclen.
  • Elke batterij kent energieverlies. Je haalt er dus nooit precies evenveel stroom uit als je erin stopt. Het rendement van thuisbatterijen ligt tussen de 75% en 95%.

Thuisbatterij met zonnepanelen

Wil je het optimale uit je thuisbatterij halen, dan is de combinatie met zonnepanelen onmisbaar. Wil jij meedoen met de groene revolutie door je eigen stroom op te wekken? Maar geef je liever niet in één keer een klap geld uit? Dan is zonnepanelen huren bij HalloStroom dé oplossing voor jou! Bespaar zonder investering direct op je energierekening en geniet voortaan van je eigen 100% duurzame stroom.

Doe de dakcheck

Wil je weten of zonnepanelen huren iets voor jou is? Neem dan gerust contact op voor vrijblijvend advies van één van onze specialisten. Je kunt zelf ook alvast de dakcheck doen om te controleren of jouw dak geschikt is.

Wat ga jij besparen?