Menu
8,5
Terug

Over de omvormer

Elk zonnestroomsysteem is, naast de panelen, voorzien van een omvormer. Omvormers zijn nodig om de opgewekte energie om te zetten naar bruikbare stroom.

Bij HalloStroom bieden wij twee verschillende merken omvormers aan: Goodwe en SolarEdge.


Wat is een omvormer?
Een omvormer is een elektronisch apparaat, dat de energie van de zonnepanelen transformeert in energie, die direct in de meterkast gebruikt kan worden. Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom kan echter niet worden gebruikt. Hier zorgt de omvormer voor.

De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken, wordt omgezet naar (bruikbare) wisselstroom. Deze wisselstroom kan vervolgens worden gebruikt voor de apparaten thuis of kan worden terug geleverd aan het net.

Naast het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom, zorgt de omvormer er ook voor dat de zonnegenerator zo voordelig mogelijk werkt en dus zoveel mogelijk energie opwekt. Bovendien fungeert de omvormer ook als controleur. Zo controleert de omvormer het afdragen van de stroom aan het openbare net, bewaakt en stuurt hij de installatie en registreert alle gebruiksgegevens. Een erg handig apparaat dus!


Wat doet een omvormer?
Bij gebruik van zonne-energie (d.m.v. van zonnecellen) zijn omvormers nodig om de opgewekte energie in huis te kunnen gebruiken dan wel te kunnen transporteren.

GoodWe activeert bij een minimale spanning en deze is serie geschakeld
SolarEdge constant actief en is parallel geschakeld


Verschil met de (slimme) meter
Het komt vaak voor dat beide apparaten een verschillende opbrengst aangeven.
Het verschil is dat de omvormer de totale stroomproductie weergeeft, waar de slimme meter alleen de overproductie weergeeft (totale opbrengst – eigen verbruik). Dit houdt in dat de slimme meter nooit het totaal aan opgewekte stroom weergeeft.


Verschillende type omvormers
Je eigen zonnestroomsysteem kan parallel- of serieel geschakeld zijn. Dit heeft alles te maken met de omstandigheden op je dak. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van schaduw, meerdere dakvlakken, of verschillende hellingshoeken, raden we sterk aan voor een parallel geschakeld systeem te kiezen.

  1. Parallel geschakeld
    Een parallelomvormer is geschikt wanneer er één of meerdere panelen minder presteren dan de rest van het systeem. Hier kan bijvoorbeeld sprake van zijn als er schaduw valt op één of meerdere panelen. Via optimizers behaalt elk paneel afzonderlijk zijn maximale resultaat, onafhankelijk van hoe de andere panelen presteren. De omvormer zet dit vervolgens om in wisselstroom.
    Voordeel: wanneer de opbrengst van één paneel lager is, heeft dit geen invloed op de andere panelen. Een parallelsysteem is een duurdere oplossing dan een serie geschakeld systeem, maar zorgt wel voor een hoger rendement wanneer er sprake is van verschillende schaduwobjecten. Onze parallel geschakelde systemen worden ondersteund met een SolarEdge omvormer.

  2. Serie geschakeld
    Een serie geschakeld zonnestroomsysteem is het meest gebruikelijke systeem wanneer elk paneel dezelfde hellingshoek heeft en er geen sprake is van schaduwobjecten. Een serie geschakeld systeem is vaak een stuk goedkoper dan een parallelomvormer. Deze omvormer is dan ook een aantrekkelijke optie, wanneer alle panelen goed in de zon zouden kunnen liggen. Het nadeel van een serie geschakeld systeem is dat een defect, schaduw of vuil op één van de panelen alle panelen in de serie kan beïnvloeden. Ook is er geen inzicht in de opbrengst per zonnepaneel. Onze serie geschakelde systemen worden aangeboden met een omvormer van het merk GoodWe.