Menu
8,4

Wat is de terugverdien tijd bij zonnepanelen?

Een investering in zonnepanelen moet natuurlijk renderen. Net daarom is het belangrijk om de terugverdientijd van zonnepanelen te bepalen. Gemiddeld genomen hebben zonnepanelen een terugverdientijd van zo'n zes tot acht jaar, maar in de praktijk is het toch aangeraden om niet van gemiddelde waarden te vertrekken. Ga daarom steeds zelf de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen. Hieronder lees je meer over de variabelen die daarbij een rol spelen en leggen we uit hoe ook jij de terugverdientijd berekent.

Aanschafprijs van de zonnepanelen

Een eerste factor die bepalend is voor de zonnepanelen hun terugverdientijd, is de aanschafprijs. Daar is bij zonnepanelen huren natuurlijk geen sprake van. Er zijn verschillende producenten op de markt en ook de tarieven wijzigen sterk. Denk echter niet alleen aan de prijs van de zonnepanelen maar ook aan de installatiekosten, de prijs van de omvormer, onderhoudskosten en kredietkosten. Houd eveneens rekening met andere voordelen, zoals de teruggave van btw en andere subsidies.

Rendement van de zonnepanelen

Een andere belangrijke factor is de gemiddelde opbrengst van jouw zonnepanelen. Dit valt vaak heel moeilijk te voorspellen. Je kan uitgaan van het geafficheerd vermogen van de zonnepanelen (uitgedrukt in Wattpiek of Wp), maar die waarde is enkel realistisch in de meest ideale en zonnige omstandigheden. En Nederland is natuurlijk de Costa del Sol niet. Op een normale bewolkte dag haal je dus nooit zo'n hoge opbrengst. Het rendement is daarnaast ook afhankelijk van de kenmerken van het dak waarop je de zonnepanelen plaatst, terwijl de opbrengst van de zonnepanelen na verloop van tijd zal dalen. Wil je accuraat de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen? Dan vraag je de leverancier om een simulatie of je gaat uit van 85% tot 90% van het geafficheerd vermogen.

Elektriciteitsverbruik en -prijs

Bij het bepalen van de terugverdientijd van zonnepanelen moet je ten slotte ook nog bepalen hoe groot de besparing is. Daarvoor is het belangrijk om je elektriciteitsverbruik te kennen. Vermenigvuldig je elektriciteitsverbruik met de prijs. De bekomen waarde is wat je potentieel kan besparen door te investeren in zonnepanelen. Houd daarbij ook rekening met het verbruik op de piekmomenten, zeker bij het afbouwen van de salderingsregeling. Produceer je veel energie wanneer je verbruik laag is? Ga dan na of de aankoop van een thuisbatterij het rendement kan verhogen.

Bereken de terugverdientijd van zonnepanelen

Wanneer je al deze gegevens in kaart hebt gebracht, kan je de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen. Hiervoor deel je de totale investeringskost (aanschafprijs – voordelen) door het product van de opgewekte energie en de elektriciteitsprijs. De bekomen waarde is uitgedrukt in jaartallen.

Vanaf 1 januari 2025 moet je er wel rekening mee houden dat zonnepanelen hun terugverdientijd iets hoger zal liggen door het afschaffen van de salderingsregeling. Een terugverdientijd van zo'n zeven tot acht jaar blijft echter wel realistisch.

Wat wordt jouw besparing?

Terugverdientijd small