Menu
8,5

Wat is de terugverdien tijd bij zonnepanelen?

Bij HalloStroom huur je zonnepanelen. Daarvoor hoef je niets te investeren en begin je direct met sparen op je energiekosten. Misschien overweeg je om zonnepanelen te kopen. Dan wil je weten hoelang het duurt om je investering terug te verdienen. We leggen je uit hoe je die berekening eenvoudig maakt.

Investeringskosten

Tel alle kosten bij elkaar op voor de aanschaf en het installeren van je zonne-installatie. Behalve de zonnepanelen, heb je ook een omvormer en kabels nodig. En natuurlijk een installateur die het allemaal netjes voor je plaatst en aansluit. Vanaf 2023 is het kopen van zonnepanelen vrijgesteld van BTW. De investering voor 12 zonnepanelen (350 Wp) is ongeveer € 5.700.

Verwachte opbrengst

Hoeveel leveren zonnepanelen jaarlijks op aan energie? Een zonnepaneel met een vermogen van 350 Wp geeft je gemiddeld 300 kWh per jaar aan stroom. 12 zonnepanelen wekken 3.600 kWh per jaar op.

Verwachte besparing

Hoeveel die stroom waard is, hangt af van de energieprijs. Voor 2023 is er een prijsplafond vastgesteld voor 40 eurocent per kWh. Met 12 zonnepanelen bespaar je 3.600 * 0,40 = € 1.440 per jaar.

Terugverdientijd

De terugverdientijd is hoelang het duurt voordat de uitgespaarde stroomkosten gelijk zijn aan de investeringskosten. Deel daarvoor de investering door de jaarlijkse besparing 🡪 € 5.700 / € 1.440 = 4 jaar.

Verborgen kosten

Voor een eerlijke rekensom moet je nog een paar kostenposten optellen bij je investering. De terugverdientijd kan om die reden in de praktijk een stuk hoger uitpakken.

Rente

Betaal je de investering met geleend geld? Dan betaal je rente voor die lening. Betaal je de investering met eigen geld? Dan loop je rente mis die je anders met dit geld op een spaarrekening had gekregen.

Verzekering

Je hebt een goede opstalverzekering nodig tegen schade en diefstal van je zonnepanelen. Daarin moet ook misgelopen stroomopbrengst gedekt zijn. Je premie kan hierdoor omhoog gaan.

Onderhoud

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm, maar in al die jaren kan er wel eens iets stuk gaan. Als eigenaar betaal je reparaties zelf.

Einde salderingsregeling

De theoretische besparing is alleen mogelijk als je alle opgewekte stroom ook direct zelf gebruikt. In werkelijkheid zal je in de zomer meer opwekken dan je gebruikt, terwijl je in de winter juist meer stroom nodig hebt dan je opwekt. In het verleden mocht je dat verschil aan het einde van het jaar tegen elkaar wegstrepen. Dat heet salderen. De salderingsregeling wordt tussen 2025 en 2031 echter geleidelijk afgebouwd.

Zonder salderingsregeling verkoop je in de zomer het overschot aan stroom aan je energieleverancier, waarvoor je een terugleververgoeding ontvangt. Wat je tekort komt in de winter koop je van je energieleverancier, waarvoor je de energieprijs betaalt. De terugleververgoeding zal echter lager zijn dan de energieprijs. Daardoor is de besparing in de praktijk minder groot en de terugverdientijd langer.

Wat wordt jouw besparing?

Terugverdientijd small
Updatedatum: maart 2023