Menu
8,5

Salderingsregeling: wat is het?

Stroom salderen is het verrekenen van gekochte stroom met teruggeleverde stroom. Zonnepanelen produceren soms meer energie dan je gebruikt. Als je overdag niet thuis bent bijvoorbeeld. Die stroom wordt teruggestuurd naar het energienet. Op andere momenten verbruik je meer stroom dan je zonnepanelen produceren, zoals in de avond. Dan levert het energienet stroom aan jou.

Salderen betekenis: wat houdt terugleveren in?

Je energieleverancier houdt exact bij hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel stroom je teruglevert. Dankzij de salderingsregeling streep je de teruggeleverde stroom weg tegen de gekochte stroom. Je betaalt alleen voor de stroom die overblijft na het salderen. Dat scheelt je niet alleen stroomkosten, maar ook energiebelasting en btw.

Salderingsgrens

Je kunt niet meer salderen dan de stroom die je energieleverancier aan jou heeft geleverd. Dit wordt de salderingsgrens genoemd. Voor alle stroom die je boven de salderingsgrens teruglevert aan het net, krijg je een zogeheten terugleververgoeding. Die vergoeding is per energieleverancier verschillend en varieert op dit moment tussen de 5 en 10 cent per kWh. Verwacht je netto te gaan leveren, let dan bij het kiezen van een energieleverancier extra goed op de hoogte van de terugleververgoeding.

Salderen vanaf 2025: regeling zou aflopen maar blijft bestaan

Tussen 2025 en 2031 zou de salderingsregeling geleidelijk worden afgebouwd naar 0%. Begin 2024 heeft de Eerste Kamer echter tegen dit wetsvoorstel gestemd, waardoor de salderingsregeling nu blijft bestaan. Goed nieuws dus! Lees voor meer details het artikel over salderen.