Menu
8,6

Salderen zonnepanelen: wat is het?

Als je kiest voor zonnepanelen huren, krijg je te maken met de term salderen. Zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat je je eigen energie opwekt en deze stroom terug kunt leveren aan de energiemaatschappij. De energie die je teruglevert, wordt dan verrekend met je gebruik. Dat principe noemen we ook wel salderen.

Salderen betekenis: wat houdt terugleveren in?

Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om de stroom die je middels je zonnepanelen teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit salderen zorgt ervoor dat je alleen over je netto verbruik de verbruikskosten, energiebelasting en btw betaalt. Er zijn twee voordelen te benoemen als het gaat over salderen bij zonnepanelen. Allereerst is de zonne-energie die je zelf opwekt omgerekend vaak goedkoper dan de energie die jouw energieleverancier teruglevert. Daarnaast hoef je voor een deel van je energie niets te betalen en hoef je over dat deel ook nog eens geen (energie)belasting te betalen.

Salderingsgrens

Je kunt niet meer salderen dan de stroom die je geleverd hebt gekregen. Dit wordt ook wel de salderingsgrens genoemd. Voor de hoeveelheid stroom die je meer teruggeleverd hebt aan het net, krijg je wel een vergoeding: de zogeheten terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding per kWh is, is bij elke energieleverancier verschillend.

Salderen vanaf 2023: de regeling loopt geleidelijk aan af

Vanaf 2023 zal de salderingsregeling geleidelijk verdwijnen. De precieze details zijn nog niet helemaal bekend maar het zal er op neerkomen dat stroom die je direct zelf verbruikt meer waarde heeft dan stroom die je teruglevert. Nu is het nog zo dat het niet uitmaakt of de zon schijnt op het moment dat je stroom verbruikt bij bijvoorbeeld het doen van de was. Vanaf 2023 zal de vergoeding per kWh in elk geval lager worden. Hoe sneller je dus nog kiest voor zonnepanelen, hoe langer je nog van de salderingsregeling kunt profiteren.