Wil jij ook je eigen zonne-energie opwekken door middel van zonnepanelen huren? Dan vraag je je vast af: welke zonnepanelen heb ik nodig? Welke zonnepanelen zijn het voordeligst? Welke merken zijn er? En welke zonnepanelen hebben een hoog rendement? Er zit nogal wat techniek achter de productie van zonnepanelen, maar het eerste dat opvalt is de kleur. Je ziet zowel blauwe als zwarte zonnepanelen. Bij HalloStroom kiezen we voor de zwarte variant en we leggen je graag uit waarom.
Type zonnepanelen
Zonnepanelen soorten
Er zijn vier soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas. Elk type heeft bepaalde eigenschappen:
1. Amorf zonnepanelen
Deze soort, ook wel dunne film of CIGS genoemd, is het goedkoopst. Het rendement is iets lager, maar ze zijn goedkoper als je naar het rendement per watt kijkt.
2. Polykristallijn
Deze zijn iets duurder, maar het rendement is prima. De blauwe zonnepanelen van polykristallijn zijn geschikt voor grote oppervlaktes.
3. Monokristallijn panelen
Deze bekende zwarte zonnepanelen zijn ongeveer 10% duurder in aanschaf dan polykristallijn en amorf. Wel is het rendement heel hoog, want ze wekken meer energie op per vierkante meter.
4. Panelen van glas
Van deze soorten zonnepanelen zijn de glas-glaspanelen het duurst als je kijkt naar de aanschafkosten. Het rendement is wel heel hoog en ze gaan langer mee dan de andere soorten zonnepanelen.
Welke zonnepanelen heb ik nodig?
Gebruik je veel energie omdat je bijvoorbeeld een groot huis hebt? Dan moet je zonnepanelen met meer vermogen installeren. PV-panelen zijn zonnepanelen met een afkorting die staat voor "Photo Voltiac", ofwel voor "licht" en "stroom". Welke zonnepanelen je ook kiest, zorg dat je het benodigde vermogen van tevoren goed berekent. Meer stroom opwekken dan je nodig hebt, is niet slim. Als je zonnepanelen te weinig opwekken, vul je dat aan met gewone stroom.
De uiteindelijke kosten van de zonnepanelen die je nodig hebt, hangen dus af van de soort die je kiest en vooral het benodigde vermogen. Is dat ongeveer 2500 kWh, dan zijn de aanschafkosten ruim € 6000. Heb je 5000 kWh nodig, dan betaal je al snel ruim € 10.000. Met zonnepanelen daalt je energierekening met ongeveer 10% van de aanschafkosten. De terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer 5 tot 7 jaar.
Abonnementen
Ben je benieuwd naar de abonnementen waarin de verschillende soorten zonnepanelen te vinden zijn? Neem dan een kijkje op onze abonnementen pagina, waar we alles over het abonnement uitleggen!