Wat past bij jou?

Wil jij ook je eigen zonne-energie opwekken? Dan vraag je je vast af: welke zonnepanelen heb ik nodig? Welke zonnepanelen zijn het voordeligst? En welke zonnepanelen hebben een hoog rendement?

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn vier soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas. Elk type heeft bepaalde eigenschappen:

1. Amorf zonnepanelen

Deze soort, ook wel dunne film of CIGS genoemd, is het goedkoopst. Het rendement is iets lager, maar ze zijn goedkoper als je naar het rendement per watt kijkt.

2. Polykristallijn

Deze zijn iets duurder, maar het rendement is prima. De blauwe zonnepanelen van polykristallijn zijn geschikt voor grote oppervlaktes.

3. Monokristallijn panelen

Deze bekende zwarte zonnepanelen zijn ongeveer 10% duurder in aanschaf dan polykristallijn en amorf. Wel is het rendement heel hoog, want ze wekken meer energie op per vierkante meter.

4. Panelen van glas

Van deze soorten zonnepanelen zijn de glas-glaspanelen het duurst als je kijkt naar de aanschafkosten. Het rendement is wel heel hoog en ze gaan langer mee dan de andere soorten zonnepanelen.

Welke zonnepanelen heb ik nodig?


Gebruik je veel energie omdat je bijvoorbeeld een groot huis hebt? Dan moet je zonnepanelen met meer vermogen installeren. Welke zonnepanelen je ook kiest, zorg dat je het benodigde vermogen van tevoren goed berekent. Meer stroom opwekken dan je nodig hebt, is niet slim. Als je zonnepanelen te weinig opwekken, vul je dat aan met gewone stroom. De uiteindelijke kosten van de zonnepanelen die je nodig hebt, hangen dus af van de soort die je kiest en vooral het benodigde vermogen. Is dat ongeveer 2500 kWh, dan zijn de aanschafkosten ruim € 6000. Heb je 5000 kWh nodig, dan betaal je al snel ruim € 10.000. Met zonnepanelen daalt je energierekening met ongeveer 10% van de aanschafkosten. De terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer 5 tot 7 jaar.

Abonnementen

Ben je benieuwd naar de abonnementen waarin de verschillende zonnepanelen te vinden zijn? Neem dan een kijkje op onze abonnementen pagina, waar we alles over het abonnement uitleggen!

Abonnementen