Menu
8,5

Zonnepanelen huren of kopen?

Mooi, het is duidelijk dat je zonnepanelen op je dak wilt. Dat horen we graag! Maar wat is beter: huren of kopen? Bij HalloStroom kun je zonnepanelen huren, niet kopen. Toch geven we hier de voor- en nadelen van beide opties. We vinden het namelijk belangrijk dat je een volledig beeld hebt om de juiste keuze te kunnen maken.

Investering

Het grote verschil tussen zonnepanelen huren en kopen is dat je bij kopen moet investeren. Bij huren investeer je niets en betaal je een vast bedrag per maand. Daartegenover staat dat het totale aankoopbedrag iets lager is dan het totale huurbedrag over de huurperiode van 15 jaar.

Maandlasten

Veel mensen vinden het prettig om van te voren precies te weten waar ze aan toe zijn. Dat is het geval bij zonnepanelen huren, want dan betaal je een vast bedrag per maand waarmee alle kosten zijn gedekt. Wanneer je zonnepanelen koopt met geleend geld zul je elke maand rente en aflossing betalen. Koop je met eigen geld, dan heb je geen vaste maandlasten.

Eigendom

Zonnepanelen die je koopt zijn jouw eigendom. Bij de verkoop van je woning kun je ook de zonnepanelen verkopen of je neemt ze mee naar je nieuwe huis. Gehuurde zonnepanelen zijn niet jouw eigendom, maar het is mogelijk ze mee te verhuizen naar je nieuwe woning. En het huren van zonnepanelen is inclusief verzekering. Wel zo prettig, mocht er iets met je installatie gebeuren.

Kwaliteit zonnepanelen

Of je nu gaat huren of kopen, je zonnepanelen wekken exact dezelfde 100% duurzame stroom op. Daarmee bescherm je zowel de aarde tegen opwarming als jezelf tegen een hoge energierekening. Laat je in beide gevallen natuurlijk wel goed adviseren welk systeem, omvormer en panelen het beste zijn voor jouw dak.

Onderhoud

Het gebeurt niet vaak, maar je zonnepanelensysteem kan ineens een probleem hebben. Misschien rukt een storm een draadje los, of werkt de omvormer niet goed meer. Als eigenaar van zonnepanelen draai je zelf op voor de kosten van een reparatie of vervanging. Voor huurders van zonnepanelen zijn alle reparatiekosten inbegrepen in het maandbedrag.


Zonnepanelen huren of kopen: alle voor- en nadelen op een rij

Wil je weten of huren of kopen het beste bij je wensen aansluit? Bekijk hieronder de voor- en nadelen

Voordelen zonnepanelen huren

  • Geen investering nodig
  • Vast maandbedrag
  • Alles geregeld: van advies tot installatie en van service tot onderhoud
  • Inclusief verzekering
  • Inclusief reparatieservice
  • Na huurperiode kun je de installatie overnemen

Voordelen zonnepanelen kopen

  • Totaalkosten lager dan bij huren
  • Kan ook bij VVE daken
  • Verhoging waarde woning
  • Belastingvoordelen en subsidies

Ga je voor het huren van zonnepanelen?

En? Is huren in jouw geval de beste oplossing? Mocht je er nog niet helemaal uitkomen: je kunt onze deskundige medewerkers altijd om advies vragen. Doe eerst de dakcheck, en maak daarna een afspraak met één van onze adviseurs.

Check mijn dak

Laatst bijgewerkt: 12 maart 2023