Subsidie zonnepanelen

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de door de overheid geregelde landelijke subsidie op zonnepanelen is al een tijdje gestopt. Maar dat betekent gelukkig niet dat je helemaal geen subsidie op zonnepanelen meer kunt krijgen. Sommige gemeenten hanteren eigen subsidieregelingen en bieden speciale leningen met gunstige voorwaarden waar je gebruik van kunt maken. Daarnaast kun je de btw op de aanschaf van zonnepanelen ook altijd eenvoudig BTW terugvorderen bij de Belastingdienst. En dat btw-bedrag is in de meeste gevallen een stuk hoger dan de maximaal 650 euro die je kreeg bij de oude landelijke subsidie op zonnepanelen.

Subsidie zonnepanelen 2019 en 2020

De laatste door de overheid geregelde subsidieregeling op zonnepanelen dateert uit 2012. De bedoeling was dat deze subsidie eind 2013 zou stoppen, maar halverwege 2013 bleek de subsidiepot al leeg te zijn. De overheid kwam daarna niet meer met een nieuwe subsidie op zonnepanelen. Dus ook voor de jaren 2019 en 2020 is het niet mogelijk om van zo’n regeling gebruik te maken als particulier. Wel gelden er nog een aantal regelingen voor mkb’ers, grote bedrijven met meer dan 50 werknemers en agrariërs, maar daar heb je als particulier geïnteresseerde natuurlijk niet zo veel aan.

Zonnepanelen subsidie: maak gebruik van de btw-regeling

Als je nu zonnepanelen aanschaft, kun je als particulier profiteren van btw-voordeel. De btw die je betaald hebt over je zonnepanelen, kun je namelijk terugvorderen bij de Belastingdienst. Als eigenaar van zonnepanelen ziet de wet je in dit geval als kleine ondernemer. Je moet dan btw-aangifte doen en hebt op die manier recht om het betaalde btw-bedrag weer terug te krijgen. Op die manier bespaar je flink wat euro’s.

Wil je ook profiteren van de subsidie op zonnepanelen in de vorm van een btw-teruggaaf? Meld je dan aan bij de Belastingdienst en stuur de periodieke btw-aangifte in. Hier kun je alles teruglezen over zonnepanelen.