Subsidie zonnepanelen 2022
De laatste door de overheid geregelde subsidieregeling op zonnepanelen kopen dateert uit 2012; er is dus geen zonnepanelen subsidie voor 2022. De bedoeling was dat deze subsidie eind 2013 zou stoppen, maar halverwege 2013 bleek de subsidiepot al leeg te zijn. De overheid kwam daarna niet meer met een nieuwe subsidie op zonnepanelen.
Is er nog subsidie op zonnepanelen?
Er is geen zonnepanelen subsidie 2022. Ook voor de komende jaren lijkt het niet mogelijk om van zo’n regeling gebruik te maken als particulier. Wel geldt er nog extra subsidie voor zonnepanelen voor bedrijven, zoals mkb’ers, grote bedrijven met meer dan 50 werknemers en agrariërs, maar daar heb je als particulier die subsidie op zonnepanelen wil, helaas niks aan.
SDE subsidie zonnepanelen
De term SDE subsidie op zonnepanelen komt regelmatig voorbij in het nieuws. De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie is interessant wanneer je hernieuwbare energie gaat produceren of CO2-verminderende technieken toepast. De zogenaamde SDE++ subsidie is bedoeld voor bedrijven en (non-) profitinstellingen in sectoren als de landbouw, industrie, mobiliteit, elektriciteit en de gebouwde omgeving. Deze subsidie voor zonnepanelen stimuleert naast duurzame energieproductie ook CO2-reductie. Zo willen we er met elkaar voor zorgen dat de energietransitie in Nederland haalbaar en betaalbaar blijft.
Zonnepanelen subsidie: maak gebruik van de btw-regeling
Als je nu zonnepanelen aanschaft, kun je als particulier profiteren van btw-voordeel. De btw die je betaald hebt over je zonnepanelen, kun je namelijk terugvorderen bij de Belastingdienst. Als eigenaar van zonnepanelen ziet de wet je in dit geval als kleine ondernemer. Je moet dan btw-aangifte doen en hebt op die manier recht om het betaalde btw-bedrag weer terug te krijgen. Op die manier bespaar je flink wat euro’s. Voor zonnepanelen huren gelden er weer andere regelingen: in veel gevallen kun je dan geen btw terugkrijgen.
Wil je ook profiteren van de subsidie op zonnepanelen in de vorm van een btw-teruggaaf? Meld je dan aan bij de Belastingdienst en stuur de periodieke btw-aangifte in. Hier kun je alles teruglezen over zonnepanelen.