Menu
8,5

Zonnepanelen subsidie

Laten we meteen met de deur in huis vallen: de door de overheid geregelde landelijke subsidie op zonnepanelen is al een tijdje gestopt. Dat betekent niet dat je helemaal geen subsidie op zonnepanelen meer kan krijgen. Misschien heeft je gemeente een lokale subsidieregeling, of biedt het een speciale lening aan met gunstige voorwaarden.

Btw zonnepanelen kopen

Wie zonnepanelen aanschaft, krijgt geen subsidie meer van de belastingdienst. Wel is het btw-tarief op het kopen zonnepanelen sinds 2023 naar 0% verlaagd. Dat scheelt administratie, omdat je de btw niet meer achteraf hoeft terug te vragen.

Btw zonnepanelen huren

Voor het huren van zonnepanelen blijft het btw-tarief 21%. Er komt wel steeds meer druk op het kabinet om ook het btw-tarief op de verhuur van zonnepanelen naar 0% te verlagen. In de tussentijd blijft het huren van zonnepanelen nog altijd verstandig. De financiële voordelen zijn zo groot, dat huurders ook zonder btw-verlaging enorm besparen op hun energierekening.

Subsidie zonnepanelen 2023

De laatste subsidieregeling van de overheid voor het kopen van zonnepanelen dateert uit 2012. Voor 2023 is er dus geen zonnepanelensubsidie. De overheid komt voorlopig ook niet met een nieuwe subsidie voor particulieren.

SDE subsidie zonnepanelen

De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie is interessant wanneer je hernieuwbare energie produceert of CO2-verminderende technieken toepast. Deze zogenaamde SDE++ subsidie is alleen beschikbaar voor bedrijven en non-profitinstellingen.

Salderingsregeling

Om zonnepanelen financieel nog aantrekkelijker te maken, heeft de overheid de salderingsregeling verlengd. Daarmee mag je stroom die je te veel opwekt (in de zomer), verrekenen met stroom die je nodig hebt als je te weinig opwekt (in de winter). De regeling blijft tot 2025 voor 100% gelden. Daarna neemt het percentage dat je mag salderen geleidelijk af, totdat het in 2031 wordt afgeschaft.

Geld besparen met zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren blijft voor veel mensen de beste keuze. Vanaf het moment dat je zonnepanelen huurt, verminderen direct de kosten voor je stroomverbruik. Afhankelijk van hoeveel panelen je neemt, kan je stroomconsumptie zelfs naar nul gaan. De huurprijs van je panelen is veel lager dan wat je bespaart. De winst kan zelfs oplopen tot honderden euro’s per maand. Dat geef je toch liever ergens anders aan uit dan aan je energieleverancier?

Enthousiast?

Wil je zo snel mogelijk groene stroom opwekken op je dak? Fantastisch! We denken graag met je mee wat er allemaal mogelijk is. Doe meteen de dakcheck of neem contact op voor vrijblijvend advies van één van onze specialisten.

Start direct met besparen, ook zónder subsidie