Menu
8,5

Vanaf 1 januari 2023 gelden er maximumtarieven op gas en stroom die energieleveranciers aan hun klanten mogen rekenen. Dat is goed nieuws voor zo’n beetje alle Nederlanders, want de energiekosten schoten de afgelopen maanden door het dak. Vele huishoudens worstelen als gevolg om hun energierekening te kunnen betalen.

Het prijsplafond voor energie uitgelegd

Dankzij het plafond betaal je tot een bepaald verbruik niet meer dan het gelimiteerde bedrag. Bij een plafond mogen leveranciers wel een lager bedrag in rekening brengen, maar dat lijkt op het moment niet erg waarschijnlijk.

  • Voor gas is het plafond €1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub.
  • Voor elektra is het plafond €0,40 per kWh tot een verbruik van 2.900 kWh.

Ga je over bovengenoemd verbruik heen, dan betaal je de ‘normale’ marktprijs over die extra kuub of kWh. In de voorwaarden van je leverancier vind je hoe hoog de marktprijs voor stroom en gas is.

Wie betaalt het plafond?

Energieleveranciers mogen niet meer dan het prijsplafond in rekening brengen bij hun klanten. De regering betaalt die leveranciers een vergoeding om te voorkomen dat deze bedrijven zelf in financiële problemen komen. De overheid schat de kosten voor deze regeling in op zo’n 23 miljard euro.

Vaste korting november en december

Omdat het prijsplafond pas op 1 januari volgend jaar ingaat, heeft de overheid nog een maatregel bedacht om mensen al aan het begin van deze winter te helpen. Huishoudens ontvangen in november en december een tegemoetkoming van €190 per maand. Deze vergoeding geldt voor iedere energieaansluiting en wordt door de energieleverancier automatisch als korting verrekend op je rekening.

Energie besparen voor dubbel voordeel

Het prijsplafond voor energie geeft huishoudens weer wat lucht. Ook met deze maximumprijzen blijft het slim om je gas- en elektraverbruik omlaag te brengen. Dit artikel met slimme besparing tips staat vol ideeën om je energierekening nog verder te verlagen. Wil je helemaal niet meer voor elektra betalen, kijk dan hoe simpel het is om zonder investering zonnepanelen te huren.

Nog geen zonnepanelen? Doe dan de dakcheck!

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 oktober 2022