Menu
8,5

Je hebt het vast al gehoord: de energieprijzen stijgen in 2022 (en flink ook). Maar dat is niet het enige wat je moet weten over energie voor het nieuwe jaar. Lees hier verder!

1. De energieprijzen gaan flink omhoog in 2022

Door een mix van factoren stijgen de energieprijzen. De aardgasprijs is de afgelopen maanden wereldwijd fors gestegen. Dit komt doordat de economie zich sneller herstelt van corona dan eerst gedacht werd. Hierdoor is het energieverbruik wereldwijd sterk toegenomen en is er veel gas nodig.

Tegelijkertijd is het aanbod van gas laag. Door onderhoud aan de gasleidingen hebben landen waar gas vandaan komt (Noorwegen, Rusland) moeite om aan het aanbod te voldoen. Door de hoge gasprijs is ook energie duurder: je hebt gas nodig om elektriciteit te produceren.

De hoge energieprijzen hebben gevolgen voor de energierekening van bedrijven en huishoudens. Wie zijn eigen energie opwekt door zonnepanelen heeft weinig last van de stijgende energieprijzen. Je gebruikt immers de zon om je energie op te wekken en bent minder afhankelijk van energieleveranciers.

2. De energiebelasting gaat iets omlaag in 2022, maar nog niet zo hard als de kale kWh prijzen stijgen

Het kabinet maakte met Prinsjesdag 2021 bekend dat de energiebelasting zou stijgen. Totdat duidelijk werd dat de energieprijs enorm ging stijgen. Den Haag kwam bij elkaar en besloot uiteindelijk de energiebelasting juist te verlagen in 2022. Goed nieuws dus!

Dat betekent dat een gemiddeld huishouden (4 personen) met een gemiddeld gas- en stroomverbruik ongeveer 400 euro minder energiebelasting betaalt in 2022. Een voordeel van zelf elektriciteit opwekken (met zonnepanelen bijvoorbeeld) en die elektriciteit zelf verbruiken, is dat je helemaal geen energiebelasting hoeft te betalen.

Hoeveel je uiteindelijk meer betaalt voor je energierekening is afhankelijk van je energieverbruik. De samenstelling van je huishouden en de isolatie van je woning heeft hier ook invloed op.


Federico beccari ahi73 ZN5 P0 Y unsplash

Van 17 cent per kWh in 2017, naar 31 cent in 2021

3. De prijzen zwakken af in de loop van 2022, maar…

....blijven wel hoger dan vóór de coronacrisis. De verwachting is dat de energie- en gasprijzen op de helft van 2022 dalen en stabiliseren. De winter is dan voorbij, het verbruik neemt wereldwijd af en de (gas-) voorraden kunnen weer worden aangevuld.

Toch zullen de prijzen niet meer dalen naar een hoogte van voor Covid-19. Dat heeft te maken met de wereldwijde verandering in de economie. Toch wordt het nooit meer zoals het was. In 2017 betaalde je bijvoorbeeld nog 17 cent per kWh, eind 2021 is dat inmiddels ruim 31 cent.

4. Je kúnt minder afhankelijk zijn van energieleveranciers in 2022

Er is een manier waarop je minder afhankelijk bent van energieleveranciers en dus van de energieprijzen. Hoe? Door zonnepanelen te huren en op je dak te laten plaatsen. Door zonnepanelen te huren (in plaats van te kopen) bespaar je direct en hoef je geen grote investering te doen. Via HalloStroom huur je al zonnepanelen vanaf 34 euro per maand.

Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe hieronder dan de dakcheck en je ziet meteen hoeveel euro jij kunt besparen.

Nog geen zonnepanelen? Doe dan de dakcheck!