Menu
8,5

Het korte antwoord: jazeker!

Het iets uitgebreidere antwoord: ja, zonnepanelen werken in de winter, maar hun output is lager dan tijdens de hoogtijdagen in de zomer. De dagen zijn immers korter en sneeuw op je panelen kan de oplevering van energie tijdelijk verminderen.

Maar niet getreurd, want zonnepanelen zijn het hele jaar door een schitterende bron van energie en ze zijn zelfs efficiënter bij koudere temperaturen. Weten hoe dat zit? Lees snel verder!

Werken zonnepanelen met kou?

Ja! Veel mensen zijn verrast om te horen dat zonnepanelen in winterse omstandigheden prima werken. Sterker nog, bij een strakblauwe lucht in de winter wekken zonnepanelen meer op dan op een snikhete dag van 35+ graden in de zomer. Dat komt doordat de fotovoltaïsche technologie, de technologie waardoor lichtenergie wordt omgezet in elektriciteit, efficiënter werkt wanneer het koud(er) is dan wanneer het superwarm is.

Bovendien, mocht het ooit weer gaan sneeuwen in Nederland, dan weerkaatst sneeuw extra zonlicht op uw panelen, waardoor de hoeveelheid energie die het systeem op één dag kan genereren, toeneemt.

Sneeuw zonnepanelen winter

Zonnepanelen werken prima in de kou!

Werken zonnepanelen als er sneeuw op ligt?

Als een zonnepaneel bedekt is met sneeuw, kan het geen elektriciteit produceren. Gelukkig hebben zonnepanelen de neiging om sneeuw vrij goed van zich ‘af te schudden’.

De panelen zelf (die donker zijn) absorberen de warmte van de zon waardoor sneeuw snel(ler) smelt. Daarnaast zijn ze natuurlijk vaak gericht naar de zon, dus zodra die begint te schijnen, smelt de sneeuw redelijk rap. Een ander pluspunt is dat zonnepanelen bijna altijd op een helling liggen, sneeuw schuift er makkelijk van af!

Ook is het goed om te weten dat de totale jaaropbrengst dat door sneeuwval verloren gaat (zeker in het zeer sneeuwloze Nederland), miniem is. Zonnepanelen zijn hierdoor eigenlijk elke tijd van het jaar een goede investering!

Moet ik sneeuw van mijn dak of panelen verwijderen?

Als je dak en zonnepanelen onder de sneeuw liggen, is er geen reden tot paniek. In Nederland zal de sneeuw als eh..sneeuw voor de zon van je panelen verdwijnen. Bovendien zijn de panelen die we gebruiken bij HalloStroom gebouwd om zwaar weer en eventueel stapels sneeuw te weerstaan. Je hoeft dus niet te proberen de sneeuw van je dak te krijgen. Sterker nog, we denken dat je je tijd beter kunt besteden aan het bouwen van een sneeuwpop of binnenshuis een kop dampende chocolademelk met slagroom te drinken.

We raden je dus aan om de sneeuw niet van je panelen te verwijderen, aangezien dit de panelen kan beschadigen en dit niet onder de garantie valt. Bovendien bevinden de panelen zelf zich vaak op moeilijk of zelfs gevaarlijke plaatsen op het dak.

Mochten je zonnepanelen goed bereikbaar zijn, bijvoorbeeld op een laag schuurtje, en kun je het niet weerstaan om ze schoon te vegen, dan volgen hier wat tips:

  • Als je een dakhark hebt, gebruik deze dan om het gebied onder je panelen vrij te maken. Zo heeft de sneeuw een plek om naar toe te schuiven wanneer het van de panelen valt.
  • Wees voorzichtig! Je kunt je panelen beschadigen en eventuele schade valt niet onder de verzekering.
  • Denk aan jezelf: een paar uurtjes extra opbrengst in het jaar zijn het niet waard jezelf te verwonden.
Hallo Stroom Opbrengst 01

In de winter brengen zonnepanelen minder op dan in de zomer, maar ze werken nog steeds prima!

Ik heb nog geen zonnepanelen. Moet ik ze in de winter wel nemen?

Ja! De winter is zelfs de perfecte tijd om voor zonnepanelen te kiezen. Kies je daar namelijk in de winter voor, dan liggen ze in de lente, wanneer er lekker veel (dag)licht is en de zon volop begint te schijnen, op je dak.

Wanneer je voor zonnepanelen kiest, liggen ze binnen 6 tot 8 weken op je dak! Wees dus slim en denk vooruit. Wie in de winter voor zonnepanelen kiest, profiteert in de lente!


Wil je weten of je dak geschikt is om zonnepanelen te huren, doe dan onze dakcheck.

Nog geen zonnepanelen? Doe dan de dakcheck!