Menu
8,4

DAG OUDE ZONNEPANELEN, HALLO HERGEBRUIK

Je kiest duurzaam voor zonnepanelen op je dak. Goed voor de wereld en goed voorjouw portemonnee. Alleen hoe zit dat op de lange termijn? Zonnepanelen van HalloStroom leveren gemiddeld 30 jaar zonnestroom. Daarna kunnen de bouwstoffen worden hergebruikt. Beter voor het milieu.

Zonnepanelen van zand
Dat lees je goed! Het belangrijkste bestanddeel van een zonnepaneel is zand. Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen – de basisgrondstof is silicium met als hoofdbestanddeel zand –, een aluminium frame, een glazen beschermplaat, eenkunststof backsheet en bekabeling. Aan het einde van de levensduur van het paneel kunnen de bestanddelen worden gescheiden en hergebruikt. Het aluminium en het glas worden compleet gerecycled en de kunststof wordt verwerkt tot grondstof voor nieuwe kunststofproducten. Zo krijgen de bouwstoffen van een zonnepaneel een nieuwe bestemming. Bijvoorbeeld voor nieuwe zonnepanelen. Wel zo duurzaam.

Zonnige toekomst

Nu worden we even technisch en zoomen in op een zonnecel, de energieopwekker in een zonnepaneel. Een zonnecel bestaat uit een dun plaatje silicium – gemaakt van zand – en metalen elektroden. De metalen elektroden zijn dunne draadjes metaal om de zonne-energie door de zonnepanelen te geleiden. Allemaal natuurlijke grondstoffen. Theoretisch kunnen zonnecellen worden hergebruikt door het scheiden van de bestanddelen en het omsmelten tot nieuwe grondstoffen. Praktisch blijkt dit proces toch lastig circulair te maken. Dit heeft te maken met

  1. 1) de chemische behandeling bij het productieproces en
  2. 2) dat het nog niet commercieel rendabel is om de bestanddelen uit elkaar te halen voor hergebruik.

Het goede nieuws is dat eraan gewerkt wordt. Het streven van branchecollectief Holland Solar is om zonnepanelen voor meer dan 95% te kunnen recyclen. Volledig circulair is het hergebruik van oude zonnepanelen dus nog niet, maar over de gehele levensduur van zonnepanelen is de footprint veel kleiner dan bij andere vormen van energieopwekking.

Bewust gekozen (zonne)energie

We zijn op de goede weg naar een duurzame energieopwekking. De eerste stappen zijn gezet en met elkaar komen we verder. Een betere wereld begint bij het maken van bewuste duurzame keuzes. Hoe draag jij bij aan een energie duurzamere wereld? Stroomt er al zonne-energie jouw huis binnen? Doe de Dakcheck en je weet meteen of jouw dak geschikt is.