Menu
8,5

De levensduur van zonnepanelen

Kies je voor zonnepanelen op je dak, dan kies je voor duurzaamheid. De zon is namelijk een onuitputtelijke bron van energie. Ten opzichte van een fossiele energiebron bespaar je tonnen aan CO₂. Maar hoeveel energie kost het maken van een zonnepaneel? Is dat veel, of juist weinig ten opzichte van wat je opwekt? Onze advies-expert Sebastiaan de Greeve legt uit hoe duurzaam zonnepanelen nou écht zijn, als je kijkt naar de gehele levensduur.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Bij HalloStroom huur je zonnepanelen voor 15 jaar. In die periode krijg je volledige garantie en service. Dat betekent niet dat de panelen het na 15 jaar niet meer doen. Alle panelen zijn van het topmerk Canadian Solar. Die gaan minstens 25 jaar mee, waarschijnlijk nog veel langer. Omdat dit merk pas in 2001 is opgericht, hebben we dat nog niet meegemaakt.

Zonnepanelen overnemen

Je huurcontract bij HalloStroom loopt na 15 jaar af. Onze installatie-expert Ronald van Pelt zegt: “Ik raad mensen altijd aan om zonnepanelen na de huurperiode over te nemen. Voor een klein bedrag zijn ze van jou. Daar heb je nog zeker 15 jaar plezier van. Je bespaart inderdaad een hoop geld met huren, maar in de periode erna zit nog meer winst.

Wat is de levensduur van een omvormer?

Zonnepanelen hebben een omvormer nodig om je opgewekte zonne-energie om te zetten van 12 Volt naar 220 Volt. Bij HalloStroom kan je kiezen uit 2 soorten omvormers: een centrale String-omvormer of een individuele Micro-omvormer.

String-omvormers gaan gemiddeld 12 jaar mee. Dat betekent dat je minimaal 1 keer een nieuwe nodig hebt gedurende de levensduur van je zonnepanelen.

Micro-omvormers gaan gemiddeld 25 jaar mee. Dat komt redelijk overeen met de levensduur van de panelen.

Gaat je omvormer kapot tijdens je huurperiode? Dan vervangen we die uiteraard kosteloos.

Hoe duurzaam is een zonnepaneel?

Je kent ze wel: van die mensen die altijd een reden hebben om iets niet te doen. Stel je staat op een borrel en vertelt trots dat je zonnepanelen huurt. Mensen om je heen knikken instemmend en vinden dat je ‘lekker bezig’ bent. Er wordt zelfs al op HalloStroom gegoogeld.

Dan is daar toch weer die zuurpruim, die beweert dat zonnepanelen helemaal niet duurzaam zijn. Omdat de productie ervan zogenaamd méér energie kost dan het oplevert. Huh? Je volgelingen kijken je nu ineens argwanend aan. Grrrr… wat een sfeerbreker.

Kom op, rug recht, dit zijn de feiten om die zuurpruim af te laten druipen. Of beter nog: drankjes voor iedereen te laten halen.


Is het zuurpruimpje nog niet overtuigd? Dan gaan we door:

  • In werkelijkheid gaan zonnepanelen langer dan 25 jaar mee.
  • Bijna alle onderdelen van een zonnepaneel zijn uitstekend te recyclen. De CO₂ van de productie gaat dus helemaal niet verloren.
  • Juist doordat je zonnepanelen gebruikt, ontwikkelt de technologie zich verder. Als je niks doet, verandert er ook niks.

Zo duidelijk? Mooi!

Wat willen we drinken?

Zonnepanelen recyclen

Op een gegeven moment is het rendement van je zonnepanelen zodanig verminderd, dat het beter is om ze te vervangen. Maar wat gebeurt er met die oude dingen? Goed nieuws: zonnepanelen zijn uitstekend te recyclen.

Inleveren en recyclen

Na afloop van je huurcontract halen wij de zonnepanelen bij je op. Je kan ze zelf ook kosteloos inleveren bij het afvalpunt of milieustraat van je gemeente. Vervolgens worden ze centraal ingezameld en door specialisten uit elkaar gehaald. Het koperdraad is direct herbruikbaar, de aluminium frames worden omgesmolten en het glas wordt als grondstof gebruikt in isolatiemateriaal. In totaal kan zo tot 96% van een zonnepaneel gerecycled worden.

Zonnige toekomst

Ook als je de productiekosten en het afval meeneemt, zijn zonnepanelen nog steeds echt duurzaam. Heb je zin om bij een volgende borrel te kunnen vertellen over zonnepanelen op je eigen dak? Ons enthousiaste team zit voor je klaar, dus je kan direct contact opnemen met één van onze specialisten. Of doe alvast de dakcheck, dan weet je meteen of je dak geschikt is.

Over de Auteur: Sebastiaan de Greeve (Sales-Lead bij HalloStroom)

Sebastiaan was in 2016 de allereerste werknemer van HalloStroom. Inmiddels weet hij echt alles over zonnepanelen, installaties en huren. Met zijn team van gedreven specialisten neemt hij graag de tijd om samen met jou te kijken naar de optie die het beste bij je past. Zelfs de meest complexe vragen zijn voor deze experts geen enkel probleem. Een tevreden klant is heilig voor Sebastiaan. Ben jij de volgende?

Meer weten? Bekijk Sebastiaans persoonlijke pagina!