Menu
8,5

Jouw eigen opgewekte zonne-energie levert een directe besparing op je energierekening. En wanneer je slim omgaat met die energie, haal je optimaal plezier uit je zonnepanelen. Hoe hou je meer energie over? Onze experts geven je bespaartips.


Slim omgaan met sluimerverbruik
Onbewust verbruiken elektrische apparaten nog steeds wat stroom wanneer ze op stand-by of “uit” staan. Dit noemen we sluimerverbuik. Bewust omgaan met sluimerverbuik levert direct (energie)besparing op.

  • Haal je opladers los zodra je telefoon, tablet of ander apparaat is opgeladen. Een ongebruikte oplader in het stopcontact verbruikt ongeveer 2 watt per uur. Dat klinkt niet veel maar als je meerdere opladers een jaar lang 24/7 in het stopcontact laat zitten, dan kan je aardig besparen

  • Ook apparaten als je televisie, (spel)computer en koffiemachine zijn sluimerverbruikers. Met elkaar slurpen ze ongemerkt gemiddeld 450 kWh per jaar aan stroom. Dat kost jou jaarlijks zo’n €100 extra. Je gebruikt ze regelmatig maar ook uren niet. Iedere keer de stekker uit het stopcontact halen, is reuze onhandig. Een stekkerdoos met schakelaar biedt een slimme oplossing om met één druk op de knop de energie echt uit te schakelen.
  • Een energieverbruiksmanager helpt je om ongemerkte energieslurpers in je huis op te sporen. SlimmemeterPortal.nl geeft je dagelijks inzicht in je energie- en sluimerverbruik. Wel zo energiezuinig!


Kies voor duurzame opties
Energie besparen is ook een kwestie van doen en laten. Zorg voor een volle koelkast. Zo heeft je koelkast minder energie nodig om te koelen met een lager verbruik als resultaat. Draai de wasmachine alleen met een volle trommel en zoveel mogelijk op lage temperaturen. Kies vaker voor de frisse wind en slinger bewust de was aan de lijn. En in een ruimte waar niemand is, hoeft het licht ook niet aan (te blijven).

Doe eens een slimme besparingsronde door je huis. Draai bijvoorbeeld LED verlichting in je lampen, trakteer jezelf op een slimme thermostaat en verbruik minder warm water. Ontdooi regelmatig je diepvriezer, die drie millimeter ijs aan de binnenkant levert al gauw een energiebesparing van 30% op. En wanneer elektrische apparaten aan vervanging toe zijn, kies dan bewust voor energiezuinige en -slimme exemplaren. Verduurzaam dus bewust je gewoontes.


Wassen als de zon schijnt
Daglicht is al voldoende voor een zonnepaneel om energie op te wekken, volle zon is natuurlijk ideaal. De nacht daarentegen levert geen energie op. Reduceer dus het nachtverbruik in je huis tot een enkele lamp en de elektrische apparaten die niet zonder stroom kunnen. En behaal optimaal rendement door verspreid over de dag te wassen, je elektrische auto op te laden en andere energieslurpers aan te zetten. Zo verbruik je direct de stroomopbrengst uit je zonnepanelen. Duurzaam in jouw voordeel